fbpx Szövetség: Közösen aggódunk a városért a polgármesterrel | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szövetség: Közösen aggódunk a városért a polgármesterrel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szövetség: Közösen aggódunk a városért a polgármesterrel

2020. június 23. - 15:48

 

Lejer Zoltán és Király József, az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője és helyettese tartott sajtótájékoztatót kedden Kecskemét főterén.
 

Lejer Zoltán elmondta: elfogadhatatlannak tartják a gépjárműadó (korábban súlyadó) maradék 40 százalékának elvonását az önkormányzatoktól, hiszen az emberek elvárnák, hogy a helyi utakat a város ebből fejlessze (régebben az állam a gépjárműadó teljes összegét átengedte a településeknek, 2013-tól már csak 40 százalékát). A Szövetség frakcióvezetője szóba hozta a szolidaritási hozzájárulást is (ezt az iskolák állami fenntartásba vétele után vezették be), ez idén 1,3 milliárd forint terhet ró a kecskeméti költségvetésre, de növekedni fog az összege.

Lejer Zoltán szerint „a központi költségvetés és a Fidesz-kormány megpróbálja ellehetleníteni az önkormányzatokat, magához vonni az összes adónemet, ezzel kiskorúsítja az önkormányzatokat és szűkíti a mozgásterüket„. Úgy véli, a kormány gazdaságpolitikája „nem működik”, ezért veszik el a településektől a forrásokat a gazdaság újraélesztésére.

– Olyan dolgot fogok mondani, ami kicsit meghökkenti önöket. Közösen aggódunk Kecskemétért polgármester asszonnyal, hogy a város jövője biztosított legyen – vezette fel beszédét Király József, majd idézett az Országgyűlés Gazdasági bizottságának idén március 4-én, a kecskeméti Városházán megtartott kihelyezett ülésének jegyzőkönyvéből, egész pontosan Szemereyné Pataki Kladia polgármester prezentációjából.

„…körülbelül egy olyan 300 milliárd forint az, amit a város megtermel adóként a központi forrásnak. Nem kevés összeg szerintem adóban, és ebből 5,1 milliárdot kapunk meg visszaosztásként” – ez volt az egyik részlet. A másik polgármestertől idézett mondat pedig a helyi iparűzési adóról szól: „ ha ezt az adónemet most kiemelik az önkormányzatok finanszírozási környezetéből, akkor gyakorlatilag leálltak az önkormányzatok, és nem tudnak működni sem, tehát a másik lábát muszáj megtalálni”

– Mindig azt hirdettem, amikor költségvetésről volt szó, hogy Kecskemét többet érdemelne – jelentette ki Király József, aki szerint a város a kormányzat részéről méltánytalanul nincs megfelelően elismerve. Szerinte az adóbevételek megvonása olyan, mintha egy túlsúlyos embernek azt mondanák, van egy hete, hogy leadja a súlya 30 százalékát, ami szinte lehetetlen.

 

Király József hozzátette, nem tudja, miben gondolkozik a helyi Fidesz-KDNP frakció, de „vélelmezi”, hogy „a helyi adók emelésére is sor kerülhet, másként nem lehet üzemeltetni a várost”. A Szövetség frakcióvezető-helyettese ugyanakkor kiemelte, nem szabad az utak, járdák felújításával, a növényzet ápolásával kapcsolatos kiadásokat csökkenteni, sőt sokkal több pénzt kellene rá fordítani.

 

BAON.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s