h i r d e t é s

Találtak egy bolygót, ami 86 százalékban vasból van

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Találtak egy bolygót, ami 86 százalékban vasból van

2021. december 03. - 13:03

A GJ 367b az eddigi legkisebb olyan exobolygó, amit rendkívül részletes képet kaptak a tudósok.

A kép illusztráció! - Forrás: Daily Express

Az egyre fejlettebb és érzékenyebb műszereknek köszönhetően a tudósok egyre részletesebb képet kaphatnak arról, milyenek is valójában az általuk felfedezett exobolygók – vagyis az idegen csillag körül keringő planéták. A német űrkutatási központ bolygókutató intézetének (DLR) kutatói most a Földhöz viszonylag közel – 31 fényév távolságra – lévő égitest kapcsán jutottak egy igen érdekes megállapítása.

Reuters beszámolója szerint a GJ 367b jóval kisebb, mint a Föld – mindösszesen 9000 km a bolygónk 12 742 kilométeréhez képest – ám sűrűsége jóval nagyobb. A kutatók szerint mindez úgy lehetséges, hogy a bolygó 86 százaléka vasból van. A planéta a Naprendszer bolyógi közül leginkább a Merkúrra hasonlít.

Bár a GJ 367b exobolygó, a legkevésbé sem lakható: olyan közel van a vörös törpe csillaghoz, hogy csupán 7,7 órába telik neki megkerülni azt, és nagyjából 1500 Celsius-fok van a felszínén. Ez már bőven elég ahhoz, hogy bármilyen kőzet vagy fém megolvadjon – elég csak a chilei üstökösrobbanásra gondolni. Általunk ismert életforma biztosan nincs a felszínén.

A kutatók teljesítménye azonban ennek ellenére mérföldkő lehet az idegen bolygók kutatásában. A GJ 367b ugyanis az eddigi legkisebb ilyen planéta, amit ennyire részletesen sikerült megismerni, ez pedig utat nyithat az emberiség számára, olyan bolygókat is megismerhessen, ami potenciálisan alkalmas lehet arra, hogy élet legyen a felszínén. (hvg.hu)