h i r d e t é s


Teljesen egyedül hódította meg a nepáli Manaszlut Varga Csaba hegymászó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Teljesen egyedül hódította meg a nepáli Manaszlut Varga Csaba hegymászó

2017. szeptember 29. - 05:21

 

A Föld nyolcadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8163 méter magas Manaszlut serpák és oxigénpalack nélkül hódította meg Varga Csaba nagyváradi hegymászó.

Forrás: GPS-Tour.info

Varga Csaba nagyváradi hegymászónak sikerült oxigénpalack és serpák segítsége nélkül megmásznia a Föld nyolcadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8163 méter magas Manaszlut – tájékoztatta az MTI-t az Erdélyi Magyar Manaszlu Expedíció – 2017 támogatója, a Duna televízió Hazajáró című műsorának gyártója, a Dextramedia Kft. csütörtökön az MTI-t.

Varga Csabának szerdán sikerült meghódítania a csúcsot, csütörtökön érkezett vissza az alaptáborba.

A hegymászó a Hazajárónak elmondta, hogy kora hajnalban indult el mászótársak nélkül a 7400 méter magasan lévő 4-es táborból és a reggeli órákban érte el a csúcsot. Mászását a nagyon hideg idő miatt fagyási sérülések nehezítették. Visszafelé estére jutott le a 6800 méter magasan kiépített 3-as táborba, majd reggel teljes felszerelésével és sátrával visszaindult az alaptáborba.

A tájékoztatás szerint a nagyváradi hegymászó nagyon kimerült, a leereszkedés is igen nehéz volt számára, több lábujja is elfagyott.

Varga Csaba a negyedik magyar állampolgár, aki elérte a Manaszlu csúcsát és a hatodik magyar, aki oxigénpalack nélkül három nyolcezer méternél magasabb hegycsúcson járt.

A nepáli hegycsúcsot elsőként 1956-ban mászta meg egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyarok közül 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel, míg 2015-ben Klein Dávid jutott fel a csúcsra. Varga Csaba a világ 8000 méternél magasabb csúcsai közül 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak tetején járt, a Manaszlu volt a harmadik nyolcezrese. (MTI)h i r d e t é s

betöltés..

;