fbpx Tényleg önként mond le Magyarország több millió nyugati vakcináról? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Tényleg önként mond le Magyarország több millió nyugati vakcináról?

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Tényleg önként mond le Magyarország több millió nyugati vakcináról?

2021. március 03. - 06:57

 

Az elmúlt napokban körbejárta a sajtót a hír, hogy a magyar kormány nem hívta le az összes elérhető Moderna-vakcinát az Európai Uniótól, ezzel több millió darabról önként lemondott. 

Oltáshoz előkészített, a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 2-án. - Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A kormány állítása szerint minden lehetséges oltóanyagot lekötött az első félévre, viszont valóban további több millió oltóanyagra lennénk még jogosultak. Kérdés, meg akarjuk-e várni, mire azok ideérnek, vagy jobban járunk, ha a saját kezünkbe vesszük a sorsunk. - írja a Portfolio

Még ötmillió Moderna-vakcina járna nekünk

Elsőként a Telex írta meg a múlt héten, hogy az Európai Unióból érkező vakcinák közül a Moderna készítményéből csak a rendelkezésre álló mennyiség felét kötötte le a magyar kormány. A hivatalos magyar koronavírus információs portálon található táblázat alapján 1,744 milliónyi oltóanyagot várunk az amerikai cégtől, ami 872 ezer ember beoltására elegendő. Ebből február 23-ig mindössze 39 600 adag érkezett meg.

Az Európai Bizottság az egyes vakcinákat a lakosságszám alapján osztja szét, ez azt jelenti, hogy a közel 450 milliós lakosú Unióba érkező oltóanyagok 2,1%-ára jogosult Magyarország. A Modernával először tavaly novemberben szerződött a Bizottság 80 millió darab vakcina leszállítására és további 80 milliós opcióra. Először decemberben ezt az opciót hívták le, majd február közepén újabb szerződést jelentett be a Bizottság, ami szerint 2021-ben és 2022-ben további 150-150 millió darabot szállít a Moderna.

AZ ÖSSZESEN 310 MILLIÓ 2021-RE ESŐ VAKCINÁBÓL 6,5 MILLIÓRA LENNE JOGOSULT MAGYARORSZÁG, EZ MAJDNEM ÖTMILLIÓVAL TÖBB, MINT AMENNYIT EDDIG LEKÖTÖTT A KORMÁNY.

Ez egyébként a többi uniós beszerzésű vakcina esetében is hasonló, az eddig lekötött 2,6 milliárd dózisból a lehetséges 54,6 millióval szemben csak alig 24 millió darabra jelezte igényét Magyarország. Ez a szám folyamatosan változik, Orbán Viktor a múlt héten 17 millió oltásról beszélt, azóta a Pfizerből kötöttek még le.

Ebben az uniós mennyiségben persze a teljes szerződéses adag szerepel a lehetséges további opciókkal együtt, nem csak a 2021-es szállítások, hiszen a Moderna például 150 millió darabot csak 2022-re vállalt a 460 millióból. Ezzel együtt egyértelműen látszik, hogy nem csak az említett közel 5 millió darab Moderna-oltóanyagra nem tart igényt egyelőre a kormány, EGYIK UNIÓS SZERZŐDÉS ESETÉBEN SEM HÍVTUK LE EDDIG A TELJES MENNYISÉGET.

Persze a fenti táblázat értékei napról napra változnak, a múlt héten Orbán Viktor még 17 millió darab lekötött oltásról beszélt, azóta is rendeltünk további mennyiséget. Emellett fontos kiemelni, hogy a Bizottság opciós rendelései is szerepelnek ebben, amiket még nem hívtak le a gyártóktól. 

Elsőre a kormány kommunikációja sem volt szerencsés

A sajtóban elsőként megjelent hírek után a kormány kommunikációja sem volt szerencsés a vakcinák ügyében. Először pénteken Orbán Viktor reagált a felvetésre, szerinte „ha lekötéssel oltani lehetne, túl lennénk az egészen, de csak vakcinával lehet oltani”. Kiemelte, hogy 17 millió adag oltást lekötöttünk, de annak is csak töredéke érkezett eddig meg. Szombaton az RTL Klub Híradójának a Koronavírus Sajtóközpont azt válaszolta a Moderna-vakcinákkal kapcsolatos kérdésre, hogy azok drágábbak, mint a Pfizer hasonló hatóanyaga és a szállítási feltételei is kedvezőtlenebbek.

EZ A NYILATKOZAT AZÉRT NEM VOLT SZERENCSÉS, MERT A KORMÁNY EGÉSZEN MOSTANÁIG TELJESEN JOGOSAN AZT KOMMUNIKÁLTA, HOGY NEM SZÁMÍT AZ ÁR, AZ EMBERÉLETEK MEGMENTÉSE MINDENNÉL FONTOSABB.

Vasárnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-oldalán már arról írt, hogy a sajtóban szereplő több mint 1,7 millió darab vakcinát csak decemberben szállítaná le a Moderna, ezért nem is hívták még le.

De akkor most miért nem kell a nyugati vakcina, ha jöhetne?

A fentiek után megkerestük a kormányt és az Európai Bizottságot is, hogy tisztázzuk, miért nem hívta le Magyarország az összes rendelkezésre álló oltóanyagot. A Kormányzati Tájékoztatási Központ egy újabb nyilatkozatot ajánlott a figyelmünkbe, amit Kovács Zoltán államtitkár tett: ESZERINT A KORMÁNY LAKOSSÁGARÁNYOSAN AZ ÖSSZES RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ UNIÓS VAKCINÁT MEGRENDELTE AZ IDEI ELSŐ FÉLÉVRE, EMELLETT VÁSÁROLT TOVÁBBI HÉTMILLIÓ OROSZ ÉS KÍNAI OLTÓANYAGOT.

Az Európai Bizottságtól azt a választ kaptuk, hogy az egyes szerződések részleteit nem árulhatják el, vagyis az nem publikus, hogy az egyes gyártók milyen ütemezés mellett vállalták a vakcinák leszállítását. Így azt sem tudjuk, hogy a Moderna mekkora mennyiséget vállalt az egyes negyedévekben. 

Június végéig kevesebb mint 600 millió dózis érkezhet a gyártóktól, ami a 450 milliós lakosság lefeljebb kétharmadának lehet elegendő. A képet árnyalja, hogy 18 év alatt egyelőre nem oltanak, ha minden beígért szállítmány megérkezik, akkor június végére majdnem mind a 350 millió európai felnőtt beoltható. Ha viszont csak a megerősített mennyiséget vesszük figyelembe, akkor a mintegy 440 millió dózis csak a felnőtt lakosság mintegy kétharmadának elég. És ebben benne vannak azok a szállítmányok, melyeket még nem erősítettek meg a gyártók. Ezzel kapcsolatban a múlt héten már kiemelte a Portfolio, hogy a már megerősített szállítások alapján Magyarországra mindössze 3,6 millió embernek elegendő oltóanyag érkezhetne az év közepéig.

VAGYIS A KORMÁNY VALÓSZÍNŰLEG AZÉRT NEM HÍVTA LE (EGYELŐRE) AZ ÖSSZES NYUGATI VAKCINÁT, MERT AZ ÉV KÖZEPÉIG SZERETNE MINÉL MAGASABB ÁTOLTOTTSÁGOT ELÉRNI, VISZONT A GYÁRTÓK NAGYOBB TÉTELBEN CSAK AZ ÉV MÁSODIK FELÉBEN ÉS 2022-BEN SZÁLLÍTANÁNAK AZ EU-NAK.

Ráadásul nem is biztos, hogy erről a mennyiségről automatikusan lemondott a kormány, hiszen az átoltottság függvényében valószínűleg később is jelezheti igényét a vakcinákra. A Bizottságnak elvileg havonta kell jelezni a lehívásokat, hétfőn például a Pfizer oltóanyagával kapcsolatban jelentette be Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján, hogy további 4,5 millió darab megrendelését erősítették meg a rendelkezésre álló kvótából.

Miért nem érkeznek gyorsabban a vakcinák Európába?

A fentiektől függetlenül más kérdés, miért nem érkeznek gyorsabban az oltóanyagok az Európai Unióba. Hiszen Izraelben más a lakosság több mint fele megkapta az első vakcinát, és az USA-ban is arról szólnak a hírek, hogy hamarosan nem a kínálat, hanem a kereslet jelenti majd a korlátot, vagyis lesz oltóanyag, de nem biztos, hogy lesz kinek beadni. Ehhez képest az EU jelentősen le van maradva az oltásokat tekintve.

Ennek oka elsősorban az, hogy az Európai Bizottság később rendelt, mint mások, másrészt megjelentek olyan hírek is, hogy Brüsszel próbált minél alacsonyabb árat kialkudni a gyártóknál, emiatt került hátrébb a szállítási rangsorban. A Moderna vezére már novemberben az EU-val való első megállapodás előtt néhány nappal azt nyilatkozta, hogy vannak előttünk a sorban, csak őket követően számíthatunk vakcinára. Az USA például már tavaly augusztusban elkezdett rendelni a cégtől, mire a Bizottság megállapodott velük, addigra 100 millió darabot rendeltek meg. De az EU előtt volt Svájc, Kanada, Japán és Izrael is. Stephane Bancel azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unióval sokkal nehezebb megállapodni a 27 tagállam érdekei miatt, Kanadával például két hét alatt tető alá tudták hozni a szerződést, miközben a Bizottsággal hónapokig tárgyaltak.Persze ha nem lenne a közös európai beszerzés, akkor lehet, hogy még rosszabb helyzetben lennénk, hiszen a nagy országok mellett nehéz lett volna labdába rúgnunk a 10 milliós magyar piaccal, egyrészt még hátrébb lennénk a sorban, másrészt az ár is lényegesen magasabb lehetne. 

Az év elején az Euractivnak egy informátor annyit mondott, hogy szeptemberig csak az elsőként megrendelt 80 millió darab oltóanyag érkezhet meg a Modernától Európába, majd az év utolsó három hónapjára eshet a további 80 milliós opció szállítása és a második szerződésben rendelt 150 millió darab újabb vakcina. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek