h i r d e t é s

Terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot az EP

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot az EP

2022. november 23. - 14:32

A Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányzata által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó állammá nyilvánította Oroszországot.

A kép illusztráció! - Forrás: European Parliament/Flickr

Az Európai Parlament 494 szavazattal, 58 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában hangsúlyozta:

Az Oroszország által az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a polgári infrastruktúra lerombolása, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog egyéb súlyos megsértése terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

Mivel az Európai Unió hivatalosan nem nyilváníthat államokat a terrorizmus támogatóinak, ezért az EP felszólította az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy hozzák létre az ehhez szükséges jogszabályokat, és fontolják meg, hogy Oroszországot felvegyék a terrorimust támogató államok uniós jegyzékébe.

Az EP-képviselők felszólították az uniós Tanácsot, hogy az orosz Wagner Csoportot, a Ramzan Kadirov csecsen vezető irányította 141-es különleges gépesített ezredet, valamint más orosz finanszírozású fegyveres csoportokat, milíciákat is vegyen fel a terroristák uniós jegyzékébe.

Emellett szorgalmazták az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok további lefokozását, ezen belül a kapcsolattartás minimumra korlátozását minden szinten. Felszólították továbbá a tagállamokat, hogy mielőbb hozzák meg döntésüket a Moszkva elleni kilencedik szankciócsomaggal kapcsolatban.

Végezetül az EP véleménye szerint az uniós országoknak az Európai Bizottsággal együtt mérlegelniük kellene azon országokkal szembeni intézkedések bevezetését, amelyek megpróbálnak segíteni Oroszországnak a kiszabott szankciók megkerülésében. (MTI)/Növekedés

A Fidesz EP-képviselői nem szavaztak

Terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot az Európai Parlament szerdán, a Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt. A jelentős többséggel született meg a döntés, azonban az állásfoglalást a Fidesz EP-képviselői nem szavazták meg – írta Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Facebook oldalán.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky