h i r d e t é s

"Tízezernyi gyerek éretlenül kezdheti az iskolát"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Tízezernyi gyerek éretlenül kezdheti az iskolát"

2021. február 07. - 07:27

A folyamat megnehezítése, az óvodák jogkörének elvétele és a megfelelő a tájékoztatás hiánya oda vezetett, hogy jelentősen csökkent a további egy évig óvodában maradó gyerekek száma, „tízezernyi gyerek várhatóan éretlenül kerül be az iskolába” – mondta Miklós György, a Szülői Hang közösség képviselője.

A kép illusztráció! - Forrás: Szülői Hang

A Szülői Hang közösség több mint ezer szülő megkérdezésével felmérést készített ahhoz kapcsolódóan, hogy a hatévesek iskolaérettségét már nem döntheti el helyben a szülő és az óvónő, hanem bonyolult eljárás keretében kell kérvényezni, hogy maradhasson még egy évet óvodában a gyerek.

Ez a folyamat most zárul le a hatévesek szüleinek – mondta el Miklós György, a Szülői Hang képviselője. Közölte: aki belevágott az egész kérvényezésbe, arról számolt be, hogy elég stresszes folyamat, sokat kellett rohangálni a papírokért, de azt látják, hogy akik beadták a kérelmet, azok túlnyomó többsége pozitív elbírálást kapott. Viszont – hívta fel a figyelmet – a folyamat megnehezítése, az óvodák jogkörének elvétele és a megfelelő a tájékoztatás hiánya oda vezetett, hogy „tízezernyi gyerek várhatóan éretlenül kerül be az iskolába”, ugyanis jóval kevesebben adtak be kérelmet, mint amikor ezt helyben meg lehetett beszélni.

Úgy látják, a probléma gyökere az óvodapedagógusok hiánya, és a kormány ahelyett, hogy ezt orvosolná, a megbecsülést növelné, fizetést emelne, ilyen adminisztratív megoldásokkal akarja csökkenteni a gyerekek számát. Szerintük ez az eljárás több ponton jogsértő, és az ombudsman vizsgálja is. Előrelépésnek tartanák, ha ő is arra az álláspontra jutna, hogy jogsértő a helyzet.

Az érettségiről is kérdeztük Miklós Györgyöt, aki azt mondta: jóval nehezebb dolguk van a most érettségizőknek. Idén szükség lenne valamiféle könnyítésre, és nemcsak az érettségizőknél, hanem minden évfolyamon csökkenteni kellene a tananyagot, mert a járványidőszakban nyilvánvalóan nem lehet ugyanannyit megtanulni. A középiskolák nyitásáról azt mondta: most a járványügyi szempontok az elsődlegesek. (Klubrádió)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s