h i r d e t é s

Tovább büntetnék az önkormányzatokat: Újabb jelentős összegeket vonhatnak meg tőlük

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tovább büntetnék az önkormányzatokat: Újabb jelentős összegeket vonhatnak meg tőlük

2020. február 20. - 08:11

 

Újabb támadást indított a kormány az önkormányzatok ellen, még az sem érdekli őket, hogy ebbe a saját polgármestereik is megizzadnak majd.

Kocsis Máté, Böröcz László és Nacsa Lőrinc

A képlet teljesen világos, először avval jöttek, hogy az iparűzési adót csak közlekedés-fejlesztésre használhatják az önkormányzatok, most pedig jön egy újabb övön aluli ütés: fontos építkezéseknél, mint például egy sportcsarnok építése, nem szedhetnek területhasználati díjat, ami azt jelenti, hogy jelentős bevételtől esnek el. Ráadásul ez a terv olyan tendenciát erősít, mintha folyamatosan csökkenteni akarnák az önkormányzatok jogait, a végén még az lesz, hogy alig dönthetnek egy város ügyeiről ott helyben, mindent egyeztetni kell majd a kormánnyal.

Kedden benyújtották a parlamentnek azt a javaslatot, ami alapján a beruházóknak nem kellene közterület-használati díjat fizetniük a helyi önkormányzatoknak a „közérdekű célt szolgáló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű központi költségvetési forrásból megvalósuló beruházások esetében”. Ezek alapján a kormány díjmentessé tenné a helyi önkormányzat tulajdonában álló közterület használatát azoknál a „kiemelten közérdekű” beruházásoknál, amik legalább 50 százalékban központi költségvetési támogatásból valósulnak meg.

Ezzel együtt a javaslat még bővíti is a kiemelten fontos közérdekű célok körét a szociális célú beruházásokkal is. Eddig az oktatási, egészségügyi, kutatás-fejlesztési, kulturális, örökségvédelmi, sport, városfejlesztési beruházások tartoztak oda. 

Vagyis a módosítás után egy-egy sportcsarnok építésénél az önkormányzatok nem kérhetnének területhasználati díjat az építkezés közelében lefoglalt területekért. Így pedig az önkormányzatok újabb forrásoktól esnének el.

A javaslatot jegyző Kocsis Máté, Böröcz László és Nacsa Lőrinc triója ezt azzal indokolta „a megvalósuló beruházás a jövőben a közérdeket, azaz a helyi önkormányzat területén élő lakosság életminőségének javulását szolgálja, valamint az érintett önkormányzat feladatainak hatékonyabb ellátásához is hozzájárul”. És mivel az Alaptörvény szerint az önkormányzatok vagyonát érintő jogszabályok sarkalatosak, ezt a törvényt is csak kétharmados többséggel lehet módosítani-írja a 444.

Ez a fideszes “bosszúhadjárat” erősen rombolja az önkormányzatiságot, nem beszélve arról, hogy nemcsak a városvezetőket, de a különböző településen élő polgárokat is nehéz helyzetbe hozza. Úgy látszik, a kormányt ez nem nagyon érdekli.

(boldoguljerden.blog.hu)


 

h i r d e t é s