h i r d e t é s

Tudósok szerint az új koronavírustörzs katasztrofális harmadik hullámmal fenyeget

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tudósok szerint az új koronavírustörzs katasztrofális harmadik hullámmal fenyeget

2021. január 08. - 08:36

 

Miután decemberben felfedezték a COVID-19 kórokozójának legújabb mutációját Nagy-Britanniában, a kutatók egyre jobban elkezdtek aggódni amiatt, hogy a variáns sokkal nagyobb problémát jelenthet, mint azt korábban feltételezték.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Science tudományos folyóirat legutóbbi riportjából kiderült, hogy a tudósok többsége a B.1.1.7 névre keresztelt koronavírus-mutációt rendkívül fertőzőképesnek és agresszívnak tartják, ezért úgy gondolják, ha nem lépnek időben, és nem akadályozzák meg a terjedését, akkor ismét berobbanhat a járvány.

Jeremy Farrar, a Wellcome Trust közegészségügyi jótékonysági alap járványügyi szakértője és igazgatója a lapnak elmondta, leginkább attól tartanak, hogy a B.1.1.7 lesz a domináns globális koronavírus-variáns, így egy jóval erőteljesebb harmadik hullám alakulhat ki világszerte.

Farrar hozzátette, a terjedés mintájának előrejelzése szintén problémás lehet, mivel még a jelenlegi törzs esetében sem tudják megmondani, hogyan alakulhat az elkövetkező hónapokban a járványgörbe. A szakértők rendelkezésére álló bizonyítékok alapján a B.1.1.7 nem halálosabb a mostani variánsnál, azonban gyorsabban képes fertőzni, így a kórházak kapacitása ismét túltelítődhet, ha nem tartják kordában a kórokozó burjánzását.

Adam Kucharski, a londoni Trópusi Orvoslástani és Higiéniai Intézet szakembere hasonló állásponton van, mint kollégája: "Ha egy olyan vírussal van dolgunk, ami csupán egy százalékos mortalitási rátával rendelkezik, de sokan elkaphatják, akkor több halottal számolhatunk, mint egy nagyobb halálozási arányszámú, enyhébb terjedőképességű variáns esetében."

Az Európai Unió tagállamai Boris Johnson miniszterelnök bejelentése után pár napon belül utazási tilalmat rendeltek el az Egyesült Királysággal szemben, melynek következtében Dovernél karácsony előtt komoly fennakadások keletkeztek a francia határnál, ugyanis nem engedték át negatív koronavírus-teszt nélkül a hazafelé igyekvő kamionosokat. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s