h i r d e t é s

Tusványos, az öntömjénezés kirakatfóruma

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam

Tusványos, az öntömjénezés kirakatfóruma

2018. július 25. - 17:23

 

Az egykori magyar-román párbeszéd színhelye az Orbán monológok porondjává vált. Szombaton következik a miniszterelnök soros szuperprodukciója Tusnádfürdőn. - írja a nepszava.hu.

Forrás: MTI/nepszava.hu Forrás: Koszticsák Szilárd

Sem fából, sem vasból nem vagyok, szükségem van elismerésre és támogatásra is

 – mondta tavalyi tusnádfürdői szereplése végén Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök évek óta kerüli a közvetlen megmérettetést belpolitikai ellenfeleivel, (annyira, hogy miniszterelnök jelölti vitát sem vállal), a sajtótól is elzárkózik idehaza és határon túl egyaránt, ám annál inkább kedveli az olyan lehetőségeket, mint a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, ahol ő maga a központ, rá épül a rendezvény, kellemetlen kérdésekkel nem kell szembesülnie, mert azokat kiszűrik a rendezők (direktben kérdezni nem lehet, csak előre benyújtott cetliken).

Igen, Tusványoson megkapja az elismerést, a hódolatot. Évente általában 1000-1500 embertől, aki kilátogat a politikum és az immár világsajtó által várt éves programhirdető beszédére.

Az egykoron szépreményű nemzetpolitikai kezdeményezés, a román-magyar, illetve magyar-magyar párbeszéd fórumaként létrejött szabadegyetem mára a második Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta fokozatosan a Fidesz és Orbán öntömjénezésének színhelye lett. Dialógus nincs, csak monológ, nem egyeztetés zajlik a magyar kormányzat és a kárpát-medencei magyar pártok képviselői között, hanem utasítás, bejelentés és bólogatás. A kisebbségi magyar pártok mindegyikét bedarálta az Orbán rezsim, a kárpát-medencei magyarság kezd belefulladni az orbáni nemzetpolitika posványába és egyre inkább kiszorulni annak az országnak a politikájából, ahol működnek. 

Tusványos evolúciója

Az első, még valóban Bálványosfürdői Szabadegyetemet és Diáktábort 1990-­ben rendezték az akkor még radikálisan liberális Fidesz védnökségével és mindössze 40-50 résztvevővel. Ezután minden júliusban megtartották, eleinte Bálványosfürdőn, majd, miután a rendezvény kinőtte az ottani szűkös helyszínt, 1997-­ben áthelyezték Tusnádfürdőre. A Bálványos név viszont megmaradt, ezt oldotta fel a két névből összeolvasztott "Tusványos". Orbán Viktor kezdetben Fidesz-elnökként, majd miniszterelnökként, 2002 után pedig a "nemzet miniszterelnökeként", de mindig a rendezvény első számú díszvendége volt. 

A Fidesz itt alapozta meg nemzetpolitikai renuméját, ezzel a rendezvénnyel alakította ki erdélyi személyes kapcsolatait és ágyazta be magát az erdélyi köztudatban a nemzetpolitika letéteményeseként.  

A román politikát éveken át irritálta, hogy Orbán beszédeiben nyíltan beavatkozik a román belpolitikába, olyan kijelentéseket tesz, mint pl 2004-ben, amikor azt állította, hogy a romániai magyarok tárgyalásos úton soha nem fognak autonómiát elérni és keménykedésre buzdította őket. Mára már ez is megszűnt, és nem véletlenül.

A magyar miniszterelnök 2010 óta, amióta megszületett a kettős állampolgárság törvénye, fokozatosan „magasról tesz” a magyar kisebbségi közösségekre, a magyar belpolitikai témákra, az Unió-, migráció-, civil szervezet ellenes retorikai fogásoknál marad, egyértelműen csak arra koncentrálva, hogy maximalizálja potenciális külhoni szavazatait. A 2000-es évek első évtizedében a magyar és a román belpolitikát érintő botrányos kijelentéseket tett itt, majd 2012-től az EU, Brüsszel és a Nyugat ostorozása került előtérbe. Az Orbán beszédek csúcspontja kétségtelenül az illiberalizmus 2014-es meghirdetése volt. 

Ki állja a cechet?

Az eseményt magyar költségvetési forrásokból finanszírozzák, de kisebb erdélyi szponzorok is jelen vannak. Az erdélyi átlátszó adatai szerint 2010-2016 között 219,8 millió forint támogatást kapott közpénzből a budapesti főszervező Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány. Az oknyomozó portál azt is közölte, hogy a 2013 és 2016 közötti adataik hiányosak, a teljes összeg minden bizonnyal magasabb. A fideszes önkormányzatok ez idő alatt mintegy 26,8 millió forinttal támogatták a rendezvényt. A legtöbbet a Németh Szilárd vezette Csepel fizette, mintegy 6,5 millió forintot.

2015-ben robbant ki egy finanszírozási botrány, amikor a Pro Minoritate 150 millió forintot kapott egy két és fél oldalas levél pályázat nyomán, amiből 3 téliesített faház és egy csűr felújítására futotta. A felújítást egy a Fideszhez, illetve a tábor atyjához, Németh Zsolthoz köthető cég végezte.  

Az idei mottó: Szenvedélyünk Tusványos. Hogy szombaton mivel lepi meg hallgatóságát a kormányfő, még nem ismert, csupán az, hogy újra nagyívű, a világ és az EU dolgait feszegető beszédre készül. 

Tusványos mindenek ellenére fontos és szimbolikus hely marad. Az a hely, amely azt üzeni, hogy lehetett volna másképpen is.

Orbán vihart keltett tusnádfürdői kijelentései

2002: A politikai bikkfanyelv koppenhágai kritériumoknak nevezi azokat a követelményeket, amelyeket a demokrácia szempontjából teljesítenie kell egy népnek, egy országnak, ha be akar lépni (az EU-ba). Azt kell, hogy mondjam, Románia ma ezeket nem teljesíti. Azt kell mondjam, hogy a romániai demokrácia állapota ma nem jogosítja fel Romániát arra, hogy gyors felvételében reménykedhessen az Európai Unióba.

 • 2004: Autonómiát Önök soha nem fognak kiegyezéssel elérni Romániában. Vagy kiállnak érte, erőt mutatnak fel, megszervezik magukat és kikövetelik, vagy nem lesz autonómia.
 • 2005: A XX. században megjelent a modern baloldal Közép¬-Európában, aminek eredményeképpen Magyarországon egy új magatartás is kialakult. Ez pedig az, hogy amikor a baloldal erre időnként lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére.
 • 2007: A magyar baloldalt egy neoliberális tőkéscsoport vásárolta fel, amelynek következtében magyart uszítottak magyarra, és békés emberekre uszították politikai megrendelésre a rendőrséget
 • 2010: Magyarországon kétharmados forradalom történt. Egy korszaknak véget vetettünk…..
 • 2011: Nemzeti kormány vette át az "internacionalista" kormány helyét Budapesten, s ennek nyomán a magyarok harcolni akarnak, nem akarnak kicsik lenni.
 • 2012: A mostani válság Brüsszel személytelen rendszerének válsága, nincs felelős a történésekért, pedig a bankválság és az euróválság mögött is természetes személyek álltak, csak nem nevezték meg őket.
 •  Azt kívánom a románoknak is, és az itt élő magyaroknak is, hogy jó döntéseket hozzanak, például úgy, hogy nem hoznak döntést (Traian Basescu leváltásáról)…. 
 • 2013: Valami tehát a nyugati világban romlott el, nem a világban, hanem a nyugati világban, és különösen Európában mennek rosszul a dolgok.
 • 2014: A jóléti állam kimerítette tartalékait. Ez egy sikertelenségre ítélt rendszer, amin változtatni kell. Az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű.
 • 2016: Európa elvesztette a globális szerepét, és regionális szereplővé minősült .... Mi kell még ahhoz, hogy kimondjuk, hogy az európai politikai vezetés megbukott?
 • 2017: Ha a világ bármely pontján rálépnek egy magyar lábára, akkor ki kell gyulladnia egy vörös lámpának Budapesten.
 • Az év legfontosabb politikai fejleménye a visegrádi négyek megerősödése, fontosabb, mint az amerikai vagy a francia elnökválasztás.
 • Ha jövőre nem kereszténydemokrata kormány alakul, az a V4-eket, vagyis Közép-Európát is gyengíteni fogja, és minden elveszhet, amiért Magyarország vérrel-verejtékkel megdolgozott.
 • Lengyelország ellen inkvizíciós eljárás zajlik Brüsszelben.  

Képek forrása: nepszava.hu

Tudjátok kire kell voksolni

Szavazatgyűjtési célokra használja Tusványost a magyar miniszterelnök, nyilatkozta lapunknak Vasile Magradean, a Mediafax hírügynökség munkatársa, aki a 90’-es évektől kezdődően tudósít a romániai magyar politika eseményeiről és a tusnádi szabadegyetemről is. 

- A román sajtó információi szerint az idén sok román hivatalosság utasította vissza a tusványosi rendezők meghívását. Van-e tudomása arról, kik ők? 

- A Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor szervezői évről-évre küldenek meghívókat magas rangú román állami tisztségviselőknek és a román pártok vezetőinek. Rendszerint visszautasítják őket, vagy azért, mert a felvetett témák vagy mert egyes résztvevők nincsenek ínyükre. Kivételt csak Traian Basescu volt államfő jelentett, aki barátjának tartotta Orbánt, így két alkalommal is részt vett. De azt látom, hogy Kelemen Hunor RMDSZ elnök sem lesz jelen Tusványoson, bár most már jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. Régebben érthető volt a távolmaradása, mert Orbán a Magyar Polgári Párt (a Fidesz által létrehozott, Szász Jenő által vezetett párt) valamint Tőkés László szövetségese volt. Most már nem, ennek ellenére Kelemen tartja a távolságot. 

- Véleménye szerint miért?

- Talán azért, mert egyes előadók, felszólalók továbbra is az RMDSZ-el szemben kritikus körökből kerülnek ki, és ezzel nem akar szembesülni.

- A szervezők azt nyilatkozták, hogy elfogadta a meghívást az idei rendezvényre Mihai Razvan Ungureanu volt román miniszterelnök is. Valóban jelen lesz az ex-kormányfő?

- Igen, az idén is néhány ismert román személyiség elmegy Tusvásnyosra, köztük Ungureanu is. Ott lesz még a Nemzeti Liberális Párt politikusa, Radu Carp, a Román Diplomáciai Intézet volt vezetője és a politológus Ioan Stanomir. 

- Hogyan értékeli Ön és általában a román média, hogy Orbán Viktor minden magyarok miniszterelnökeként lép fel általában Tusnádfürdőn, illetve azt, hogy itt elhangzott botrányos kijelentései, mint például az illiberális demokrácia nemzetközi sajtókarriert futnak be? 

- Orbán Viktor az a politikus, aki megragad minden alkalmat arra, hogy szavazatokat gyűjtsön önmaga és Fidesz számára. És igen, minden magyarok miniszterelnökeként láttatja önmagát, éljenek ők Magyaroroszág határain belül vagy kívül. Az utóbbi években tulajdonképpen „elkobozta” a tusvánfürdői szabadegyetemet. Évről-évre, az idén is miniszterei sorát küldi a táborba, akik kül- és belpolitikáját népszerűsítik itt. Mi mást mondhatnának, mint hogy az, amit Orbán tesz és hirdet az a helyes, az a jó, az Európai Unió pedig a rossz, hogy téved az, aki Orbánt bírálja. Tusványos nagyon jó fórum és alkalom Orbán Viktor számára, hogy magyar költségvetési támogatásokat ígérjen meg nyilvánosan különböző erdélyi objektumok és programok számára. Az üzenet pedig egyértelmű – „Ti a mieink vagytok, választáskor tudjátok kire kell voksolni”. Érthető, hogy a szervezők ragaszkodnak Orbán jelenlétéhez, mert az emeli a rendezvény presztízsét. 

- De miért ragaszkodnak Tőkés László részvételéhez is?

- Orbán és Tőkés László nélkül, az Orbán EU-ellenes, Tőkés időnként román ellenes kijelentései nélkül az esemény egy olyan fórum maradt volna, ahol szakértők beszélgetnek a román-magyar viszony problémáiról és keresnek megoldást annak jobbításra. De egyes politikusoknak mindenbe bele kell ütniük az orrukat.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s