h i r d e t é s

Úgy tűnik, a nullás vércsoport egyfajta védelmet jelent a koronavírussal szemben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Úgy tűnik, a nullás vércsoport egyfajta védelmet jelent a koronavírussal szemben

2020. október 16. - 07:46

 

Az A vércsoportba tartozóknál viszont nagyobb eséllyel lesz súlyos lefolyású a fertőzés.

A kép illusztráció! - Forrás: Medium

A különböző vércsoportok és a koronavírus-fertőzés kapcsolatát vizsgálva osztrák kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a nullás vércsoportú emberek ritkábban betegszenek meg, mint az A-, B-, vagy AB-vércsoporttal rendelkezők.

A Grazi Orvosi Egyetem kutatása megerősítette a kínai és európai tanulmányokat - közölte az intézmény csütörtökön.

Az egyetemi klinika vércsoport-szerológiával és transzfúziós orvoslással foglalkozó kutatói az összefüggés mögött álló patomechanizmust akarják feltárni.

A koronavírus-járvány során a kínai kutatóknak feltűnt, hogy egyrészt átlag feletti az A-vércsoportba tartozó Covid-páciensek száma, másrészt úgy tűnt, mintha a nullás vércsoport bizonyos védelmet jelentene.

A nyár során német és norvég tudósok is bemutatták kutatásaikat, melyek szerint az A-vércsoportúaknak 50 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy súlyosabb lefolyású legyen esetükben a koronavírus-fertőzés, mint a többi vércsoportnak. A nullás vércsoportúak a vizsgálatok szerint 50 százalékkal védettebbek a komolyabb megbetegedéssel szemben.

Hasonló következtetésre jutottak a grazi szakértők is.

"Kutatási eredményeink kimutatták, hogy a nullás vércsoportú emberek statisztikailag jelentősen kisebb eséllyel betegszenek meg koronavírussal, mint a többi vércsoportú egyének" - írják az osztrák kutatók.

A koronavírussal fertőzött és megbetegedett páciensek között pedig meglehetősen gyakoriak az AB-vércsoportúak.

A grazi elemzést összesen 399 koronavírusos páciens adatain végezték. "Ők olyan, az első hullámban megbetegedettek, akik kórházi kezelést kaptak" - mondta Thomas Wagner grazi molekuláris biológus, aki kollégájával, Eva Maria Matzholddal a jelenség biológiai magyarázatát kutatja.

A vércsoport és a betegség lefolyásának súlyossága között nem találtak összefüggést, tehát a nullás vércsoportú betegek esetében sem könnyebb a betegségből való gyógyulás.

Wagner ezért hangsúlyozta: a nullás vércsoportú embereknek is ugyanúgy kell védekezniük a fertőzés ellen. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s