h i r d e t é s

Ujhelyi István attól tart, hogy Orbán Viktor nem a rezsicsökkentés miatt aggódik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ujhelyi István attól tart, hogy Orbán Viktor nem a rezsicsökkentés miatt aggódik

2022. április 02. - 08:03

Moszkva szerint a most exportált gázért nagyjából egy hónap múlva kell rubelben fizetni, vagyis: addig nem áll le az orosz gázszállítás. Közben a magyar miniszterelnök a kiépített gázvezetékek fontosságát hangsúlyozta, míg az ellenzék a közös uniós fellépést szorgalmazta az ügyben.

Fotó: Yuri Kochetkov / Pool / Reuters

Továbbra is sok a kérdőjel az orosz földgázszállítás rubelesítése körül. A német kancellár szerint az európai vállalkozások ezután is euróban vagy dollárban fizetnek az orosz energiáért. Miközben a Kreml korábban a szállítás leállítását helyezte kilátásba, most azt közölte: a rubeles kifizetések egy hónap múlva lesznek esedékesek.

Az orosz gázszállításra a miniszterelnök is kitért szokásos pénteki rádióinterjújában. Azt mondta: „hozzánk csövön jön az olaj meg a gáz, ha jön, van, ha nem jön, nincs. Egyben képtelen javaslatnak nevezte a kormányfő, hogy az olcsó orosz gázt drága amerikaira cseréljük.

Ujhelyi István szerint Magyarországnak az unióval együtt kell megoldást találnia az orosz gázfüggőség problémájára.

Tartok attól, hogy Orbán Viktor nem a magyar lakosság ellátása vagy rezsicsökkentés miatt aggódik, hanem az ő és Putyin között megköttetett meglehetősen büdös, szagos szerződései miatt, amelyek Orbán gazdasági körét finanszírozzák

– vélekedett az MSZP EP-képviselője híradónknak nyilatkozva.

Az Egyesült Államokban nem drágább a földgáz, mint az európai vagy ázsiai piacon, sőt, annak a negyedébe kerül. És bár a magyar-orosz hosszú távú szerződés feltételei nem ismertek, Holoda Attila szerint valószínűsíthető, hogy a több gázt importáló országok kevesebbet fizetnek érte.

Mondjuk olyan nagy országok, mint Németország, amelyiknél az importált mennyiség nagyjából tízszerese Oroszországból annak, mint amit Magyarország importál, ezért vélhetően ők sokkal jobb árat is tudnak elérni

– magyarázta az energetikai szakértő.

Magyarország a gázért a második legkevesebbet fizeti Európában, közölte híradónkkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Óránként 1,2 millió köbméter gáz érkezik, a szerződést kötő gázkereskedő vállalatok pedig a rögzített feltételek szerint fogják ellentételezni az orosz földgázt, írták.

Számolni nemcsak dollárban vagy euróban kell, hanem a környezeti hatást tekintve is - emlékeztet a Greenpeace kampányfelelőse. A cseppfolyósított földgáz tengeri szállításának nagyobb lehet az ökológiai lábnyoma, de a hosszú távú cél eléréshez közelebb vihet. „Mind a villamos energiatermelésben az energia hatékonyság és a megújulók felé kell fordulni” – hangsúlyozta a szakértő.

Takarékossági kampányokat is elengedhetetlennek tartana idehaza a Greenpeace, hogy a vállalatok és háztartások lehetőség szerint kevesebb energiát használjanak. (atv.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s