fbpx Újraszámolták Arizonában a szavazatokat: Mégis Biden nyert | CIVILHETES

h i r d e t é s

Újraszámolták Arizonában a szavazatokat: Mégis Biden nyert

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Újraszámolták Arizonában a szavazatokat: Mégis Biden nyert

2021. szeptember 24. - 17:32

 

Következmények nélküli dokumentumot ritkán várt ekkora érdeklődés: Arizonában pénteken délután 1-kor (magyar idő szerint este 10-kor) tervezik nyilvánosságra hozni a novemberi elnökválasztás szavazatainak újraszámlálásáról szóló jelentést. 

A kép illusztráció! - Forrás: Arizona Daily Star

Az arizonai végeredményt meghatározó, az 1.6 milliós Phoenixet is magában foglaló Maricopa megye választásának utólagos „auditálását” az állam szenátusának republikánus többsége rendelte el. A vizsgálatot egy e tekintetben laikus floridai számítógép-szakértő, Doug Logan Cyber Ninjas nevű egyszemélyes cége szervezte. Az ígért három hét helyett öt hónapig tartott és semmilyen jogi következménye nem lehet Joe Biden elnökségére nézve, mivel azt az alkotmányban előírt határidőn belül valamennyi illetékes testület jóváhagyta. Mégis, általánosan elterjedt az a vélemény, hogy a pénteki bejelentés alaposan fel fogja kavarni Donald Trump táborát - ha nem is pont úgy, ahogyan azt a bukott elnök remélte.

A jelentés kiszivárgott tervezete szerint ugyanis tényleg Biden nyerte az arizonai elnökválasztást.

Maricopa megyében 99 szavazattal még többet is kapott, mint amennyit eredetileg összeszámoltak, Trump pedig 261-gyel kevesebbet. A felülvizsgálat szóvivője szerint a végleges változat nem sokban különbözik a sajtó kezébe került tervezettől. Arizonában Biden 10 ezer 457 szavazat különbséggel nyert, amit jelentős részben a Maricopában elért több mint 45 ezres fölényének köszönhetett és ezt most a republikánusok saját ellenőrzése is megerősítette.

A demokratikus választásokban bízóknak azonban nincs okuk különösebb örömre, mert a jelentés egy sor olyan, a választási rendszer állítólagos sebezhetőségére vonatkozó következtetést is tartalmaz, amelyre hivatkozva a jobboldal tovább szigoríthatja a szavazás feltételeit, csökkentheti a fekete és latinó kisebbségek részvételét, s ezzel politikai súlyát. A republikánusok több más államban is utánozni próbálják az arizonai receptet, erőltetik az egyoldalú, a hivatalos eredményt megkérdőjelező újraszámlálásokat, amivel a választások, végső soron a demokrácia iránti bizalmat igyekeznek aláásni.

Az egyik phoenxi sportcsarnokban lefolytatott újraszámlálás eleve kaotikusan, minden szakértelmet nélkülözve zajlott. A legelemibb biztonsági előírásokat sem tartották be, a szavazócédulákat valamiért ultraibolya fény alatt nézegették és bambuszrostokat kerestek a papírban, feltételezve, hogy valakik Ázsiából származó hamis voksokat rakhattak az urnákba. Töviről hegyire átvizsgálták a szavazáshoz használt számítógépeket és nagy hűhót csaptak, amiért nem kapták meg a követelt routereket – miközben a gépek nem kapcsolódtak az internethez, tehát az ehhez szükséges routerek sem léteztek. Az egész procedúra komolyságát jól jellemzi, hogy azzal egy időben a sportcsarnok parkolójában került sor a Bolond Idők Karnevál nevű rendezvényre. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s