h i r d e t é s

Vannak-e, hazánkban is, akik miatt Isten megbánhatta a Teremtést, hogy az egész emberiséget bizalmába fogadta?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vannak-e, hazánkban is, akik miatt Isten megbánhatta a Teremtést, hogy az egész emberiséget bizalmába fogadta?

2018. március 13. - 17:18

 

Helyes felefogás-e még, hogy „a történelem az élet tanítómestere”?

Michelangelo: Ádám teremtése - részlet

Ebben az istentelen káoszban, ami a „magyar nemzet megmentésének felmentő indítékaival folyik, rablás, gyilkosság elmebetegségek, csalás, lopás és minden más, elbizonytalanodik az épelméjű ember! Ismert és felesleges folytatni a felsorolást!

A napokban került hozzám egy francia cikk, La Vie Intellectuelle lapban, amit egy bizonyos Pierre-Henri Simon tett közzé! Akkor, a Második Világháború előtt, közvetlenül, éppen a lehetséges háborúról és okairól értekezett.

Nem igazán volt kedvem ilyen régi újságcikket olvasni, de amikor belenéztem, nem tudtam abbahagyni. Olyan gondolatokat pendít meg a háború előtti világ „békétlenségének” okairól, amelyek ma is időszerűek, bár szomorúsággal tölti el az embert.

Azt mondja, hogy a világ békétlenségét az emberek az emberi közösségek békétlenségében lehet keresni ott lelhető fel minden erőszak és gazemberség gyökere, ami néha még dicsősséggel párosul, sokan büszkék is rá.

Szóval a világ megmentése az emberek, a társadalmi közösségek belső békéjének helyreállítása után lehetséges.

Nincs sehol megírva, hogy a mi társadalmunknak, Franciaországról beszél, még lesz ideje megmentenie magát. De érvényes lehetne ez a bölcsesség a mai Magyarországra is!

Az a katasztrófa, ami jelenleg minden oldalról fenyeget, Magyarország sem volt akkor kivétel, de ma sem tekinthető kivételes helyzetben lévőnek, bárki hazudja felelőtlen, tájékozatlan önimádattal, önteltséggel, lehet egy teljes összeomlás is.

Ez a végzetes lehetőség több évtizedes talán évszázados hibának, tévedésnek, sokak elmebeteg rögeszméjének, népe nyomorának, műveletlenségének, kapzsiságának eredménye, amit ma már alig lehet kijavítani. Vagy egyáltalán nem lehet!

Az emberi hit nehezen adja meg magát a végső kétségbeesésnek. Mint hívő ember, állítja, hogy a teremtés ténye, amelybe isten annyi szeretetet öntött és az emberi szabadságtól megfosztott személyes tapasztalatok tehetik az embert, akár hívő, akár ateista, képtelenné arra, hogy a nemzetek és a világtörténelem befejeződését egy szörnyű és mindenre kiterjedő összeomlásban lássa.

Mint istenhívő, azt mondja, nem hisz ebben az Armageddonban, mert hiszi, hogy Isten nem bánhatta meg, hogy embert teremtett!

Azt írja: ezért az ember nem sokat remélhet ugyan a földi léttől, de annyit mégis remélni kell, hogy vannak sokan közöttünk, akiknek a hite a legnagyobb bölcsességben érlelődik és tudni vélik, Isten haragja nem tör ki egy világméretű katasztrófa borzalmasságaiban!

Címkék: 

 

h i r d e t é s