h i r d e t é s

Varga Mihály a katás adózásról is beszélt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Varga Mihály a katás adózásról is beszélt

2022. június 12. - 09:10

A jövő évi költségvetés tervezetéről, így a rezsivédelmi és a honvédelmi alapról, illetve a katáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A pénzügyminiszter kijelentette, hogy "a katára rakódó visszaéléseket felszámolják".

Varga Mihály pénzügyminiszter - FORRÁS: MTI/MTI FOTÓSZERKESZTŐSÉG/SOÓS LAJOS

Varga Mihály emlékeztetett: 2019-ben, a járvány kitörése előtt a költségvetés 1 százalékos hiánnyal számolt, a válság azonban felülírta a számokat. A magas energiaárak, az emelkedő infláció és az adósságszolgálat kamatterheinek növekedése jelentősen növelik a kiadásokat - jegyezte meg, utalva arra, hogy a kormány elkötelezettségén mindez nem változtat. A jövő évi költségvetés tervezete biztosítja, hogy a következő években az államháztartás visszaálljon a járvány előtti fegyelmezett pályára, éppen ezért a hiány és az államadósság is csökken 2023-ban, 3,5 százalékra, illetve 73,8 százalékra.

A rezsivédelmi és a honvédelmi alappal kapcsolatban két évre - 2022-re és 2023-ra - terveznek. A jövő évi költségvetést úgy tervezték meg, hogy a rezsivédelmi alapba 670 milliárd forint, a honvédelmi alapba pedig 842 milliárd forint folyna be.

EZ UTÓBBIVAL MAGYARORSZÁG ELÉRI AZT, HOGY A KORÁBBAN TERVEZETT CÉLJÁT - NATO-VÁLLALÁSKÉNT 2024-IG A BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) LEGALÁBB 2 SZÁZALÉKÁT KÖLTI VÉDELEMRE - MÁR 2023-BAN EL FOGJA ÉRNI, HISZEN A HONVÉDELMI KIADÁSOK JÓVAL 1300 MILLIÁRD FORINT FÖLÉ FOGNAK EMELKEDNI - JEGYEZTE MEG.

Varga Mihály szerint fontos lenne, hogy a vállalkozások által megindított fejlesztések folytatódjanak, a tervezett külföldi beruházások megvalósuljanak. Azon vannak, hogy a munkahelyteremtéshez és a beruházásokhoz támogatást nyújtsanak, "ez tudja a következő 2-3 év lendületét megadni" - mondta. Hangsúlyozta: ha a bevételeink elmaradnak,

ha a növekedés leáll, jóval nehezebb esztendő vár ránk 2023-ban.

A PÉNZÜGYMINISZTER ELMONDÁSA SZERINT A KATÁRÓL TARTANAK MÉG AZ EGYEZTETÉSEK, AZ A CÉLJUK, HOGY A KEDVEZMÉNYES ADÓZÁS ELŐNYEIT MEGŐRIZZÉK A KIS EGZISZTENCIÁJÚAK SZÁMÁRA, DE "A KATÁRA RAKÓDÓ VISSZAÉLÉSEKET FELSZÁMOLJÁK".

Elmondta, hogy a helyreállítási alapról még tárgyalnak az Európai Bizottsággal, de bízik a megállapodás létrejöttében. A másik uniós kérdésben, a hétéves költségvetésről a tárgyalások július végére zárulhatnak le, így a 2023-as költségvetésben azok forrásaival már számolhatnak - tette hozzá.

Végül Varga Mihály arról is beszélt, hogy a monetáris és a fiskális politika is azon van, hogy amennyire lehet, az inflációt megfékezze; arra számítanak, hogy a fogyasztói áremelkedés trendje megáll, ezért a jövő évi költségvetést 5-6 százalék közötti inflációval tervezték. (MTI) / Portfolio


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s