h i r d e t é s

Varga Mihály szerint recesszió lesz, Matolcsy György két napja még növekedést jósolt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Varga Mihály szerint recesszió lesz, Matolcsy György két napja még növekedést jósolt

2020. április 09. - 18:12

 

Varga az EU-s segítséget is igénybe venné, ami egy 6-i kormányrendelet alapján nincs is, de közben a technológiai minisztérium is abból fizetné a bértámogatás egy részét. Igen zavarosnak tűnnek a kormány elképzelései.

Varga Mihály és Matolcsy György

Varga Mihály pénzügyminiszter azt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek - a Portfolio szemléje szerint - hogy:

a kormány idén 3 százalékos recesszióval számol 2020-ra.

Matolcsy György, az MNB elnöke ezzel szemben még e hét elején is 2-3 százalékos növekedést jósolt 2020-ra Magyarországnak. 

Vagyis a magyar gazdaságpolitikát meghatározó két legbefolyásosabb vezető számításai között 5-6 százalékpontos különbség van, az idei GDP csökkenése illetve növekedése tekintetében. 

Ez egészen elképesztő véleménykülönbségre utal. Ráadásul mind a pénzügyminisztérium, mind a jegybank jelentős intézkedéseket foganatosít ezekben a napokban, kérdés, hogy ezek egymással mennyire megfeleltethetők, ha ennyire másként látják a helyzetet.

Varga Mihály csütörtökön azt is bejelentette, hogy az 55 milliárdos, járvány miatt kivetett rendkívüli bankadót a következő öt évben a bankok "visszakapják", azaz leírhatják a későbbi adófizetési kötelezettségükből. 

Csakhogy míg a pénzügyminisztérium adóztatja a bankokat, addig az MNB 4 százalékos kamattámogatást ad nekik kereskedelmi hitelezéshez, vagyis miközben a pénzügyminisztérium elvesz most tőlük pénzt, addig a jegybank pénzt ad nekik.

Varga igénybe venné az EU-s pénzt, amiről a kormány eddig azt mondta, hogy nem létezik

Varga Mihály azt is mondta a Bloombergnek, hogy a magyar kormány kész igénybe venni az EU koronavírus elleni alapját. Egy hozzánk eljutott kormányzati munkaanyagban is az szerepelt, hogy a bértámogatások finanszírozására 26 milliárd forintot felhasználnának ebből a keretből, a technológiai minisztérium elképzelése szerint.

Ezek azért érdekes fejlemények, mert a kormánypárt politikusai, Gulyás Gergely minisztertől Deutsch Tamás EP-képviselőig, hetek óta azt kommunikálják, hogy az EU semmit sem segít Magyarországnak a járvány kezelésére. Sőt, egy 6-i kormányhatározatba még bele is írták, hogy az EU nulla forintot adott:


Varga Mihály szerint mégis van ott pénz. - Forrás: 444.hu

Hogy Palkovics László és Varga Mihály minisztériumai mégis számítanak az EU támogatására, az messziről nézve még nehezebben érthető, mint az, hogy a kormány, és a tőle elvben független jegybank vezetése homlokegyenest másképpen látja a magyar gazdaság helyzetét. 

Ugyanakkor feltételezhető, hogy a koherenciazavar inkább az utóbbi esetben valós, és az EU-t szidalmazó kormányzati nyilatkozatok csak propaganda célokat szolgáltak, és nem a fideszes politikusok valós álláspontját tükrözték. A Varga-Matolcsy víziók közti éles különbségek viszont valósak lehetnek, ismerve kettejük korábbi vitáit. (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s