h i r d e t é s

Végre kiírták a közbeszerzést a bárányhimlő elleni oltásra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Végre kiírták a közbeszerzést a bárányhimlő elleni oltásra

2019. január 08. - 07:29

 

Megjelent az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a kétévesnél fiatalabb gyermekek bárányhimlő (varicella) elleni védőoltásához szükséges vakcinatender.

A kép illusztráció! - Forrás: Mami Gyógyít - Cafeblog

A kétoltásos séma szerinti védőoltáshoz a gyógyszergyártóknak első körben 95 ezer vakcinát kell június 15-ig biztosítaniuk, valamint újabb 90 ezer oltóanyagot 2019. december 15-ig – írja a Világgazdaságra hivatkozva az MTI. A védőoltás várhatóan ősztől lesz a Nemzeti immunizációs program része.

A bárányhimlő elleni közelező és ingyenes védőoltás bevezetését 2018. márciusban jelentette be Lázár János, ám az eredeti tervek szerint januárban nem tudott elindulni a gyártása.

Magyarországon két gyógyszergyártó cégnek van forgalomban bárányhimlő elleni védőoltása. A vakcina elleni kereslet az utóbbi években megduplázódott, 2017-ben csaknem 75 ezer oltóanyagot adtak el, míg a korábbi években csak évi 35 ezret értékesítettek. A társadalombiztosítás által egyelőre nem támogatott ampullák ára valamivel több, mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente 38-40 ezer bárányhimlőst regisztrálnak hazánkban, a gyermekorvosok pedig évi százezerre teszik a fertőzöttek számát. (MTI) / 24.hu


 

h i r d e t é s