h i r d e t é s

Vitaszínház az oktatásról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Vitaszínház az oktatásról

2015. május 24. - 11:44
0 komment

A MU Színházban május 14-én rendezett "vitaszínházat" a hazai köznevelés helyzetéről a Kb35 Társulat.

A társulat tagjai civilek, főleg tanárok, akik a Budapesttől 35 kilométerre lévő Inárcson tanítanak. A színjátszó pedagógusok gyerekkoruk óta együtt játszanak: régebben diákszínjátszók voltak, ám a közös alkotás öröme most is összetartja őket. Vezetőjük Szivák-Tóth Viktor színész-rendező, az inárcsi művészeti iskola oktatója.

E közösség maga írja és adja elő produkcióit, amelyek a honi iskolarendszer problémáinak dramatizált feldolgozásai. Korábban szintén a MU Színházban mutatták be TIKK című előadásukat. Ebben egy tantestület hétvégi csapatépítő tréningre vonul elm s közben azzal is szembesülnek: miként torzítja el a tanárok mentalitását a felülről irányító, mindenható központi szerv. A közoktatás témáját most szokatlan formában folytatják.

- A vitaszínházban az iskolai élet tipikus konfliktusait mutatjuk be. Például egy szülő tiltakozik, mikor megtudja, hogy roma diákot vesznek fel abba az osztályba, ahol a gyermeke tanul. Színpadi közegben elemezzük a szegregáció és a nevelés problémáit, az oktatás társadalmi kontrollját - mondta Szivák-Tóth Viktor a 168 Órának.

Minden témát egy-egy provokatív színpadi jelenettel indítanak, majd moderátor segítségével vitát kezdeményeznek róla a közönséggel. A Magyarországon még szinte teljesen ismeretlen vitaszínház súlyos társadalmi kérdéseket tár fel ironikus, drámai eszközökkel - politikai állásfoglalások nélkül.

 

168 Óra (Címlap: Forrás: TIKK vita színház)

#Vitaszínház a magyar köznevelés helyzetéről. #Civilhetes

Posted by SEJT on 2015. május 24.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s