h i r d e t é s

„Zölden Jobb!” nap: Ördög Nóra és Czutor Zoltán is kiáll a környezetvédelemért

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

„Zölden Jobb!” nap: Ördög Nóra és Czutor Zoltán is kiáll a környezetvédelemért

2019. június 01. - 07:29

 

Hírességek erősítik az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés környezetvédelemi mozgalmát

A fenntarthatóság és a környezetvédelem problémájára hívják fel a figyelmet május utolsó péntekén a Zölden Jobb! mozgalom sztár résztvevői. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által életre hívott „Zölden Jobb!” mozgalomhoz Puskás Peti, Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő (Follow The Flow) és Petruska András után újabb hírességek, köztük Ördög Nóra, Gyetván Csaba, Czutor Zoltán, a Pa-dö-Dő, Gryllus Vilmos, Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Vajda Attila kenu olimpikon, valamint a Ferencváros női és magyar bajnok férfi vízilabdacsapatának tagjai is csatlakoztak. A kezdeményezés célja, hogy a környezetvédelmet, a szelektív hulladékgyűjtést, és a környezettudatos magatartást népszerűsítse. A felhíváshoz bárki csatlakozhat, ehhez mindössze egy zöld pólóban elkészített képet kell feltölteni a közösségi médiába a #zöldenjobb hashtaget használva május 31-én. Az IKSZ célja a mozgalommal, hogy idén még a tavalyinál is több ember figyelmét hívja fel az újrahasznosítás fontosságára.

Az ENSZ által alapított Környezetvédelmi Világnaphoz csatlakozva az IKSZ 2017-ben hívta életre a „Zölden Jobb!” mozgalmat, azzal a céllal, hogy a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait pozitívan befolyásolja. Évente hozzávetőleg 17.000 tonna italos karton dobozt bocsátanak piacra, melynek 78%-a, azaz több mint 13.000 tonna a kommunális hulladékba kerül. Ez felmérhetetlen pazarlás, és elkerülhető környezetterhelés egy olyan csomagoló anyag esetében, ahol a papír tartalom (75%) akár 5-8 alkalommal is újrahasznosítható.

-A klímaváltozást sajnos már saját bőrünkön érezhetjük. Európában pedig a túlfogyasztás soha nem látott méreteket ölt, idén minden eddiginél korábban, már május 10. napjára feléltük az idei évre rendelkezésre álló készleteinket. Ha a hulladékok szelektív gyűjtése és az újrahasznosítása, illetve, az italos kartonok szelektív gyűjtése tudatos és rendszeres tevékenységgé válik a mindennapjainkban, akkor elindulhatunk a változás útján”– fogalmazott Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.- „Zölden Jobb! mozgalmunk révén azt szeretnénk elérni, hogy ne csak az öltözékünk, de a szívünk is zöld legyen!” – tette hozzá.

Sztárok segítenek a figyelem felhívásban

Az előző évekhez hasonlóan, az idén is a Környezetvédelmi Világnapot megelőző pénteken, 2019. május 31-én zöldíti be az IKSZ az internetet, figyelem felhívó akciójával. A „Zölden Jobb!” mozgalomhoz minden évben óvodák, iskolák, munkahelyi közösségek, a média képviselői és ismert személyiségek is, mint például Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő (Follow The Flow), Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is csatlakoznak, hogy megmutassák, kiállnak a szelektív hulladékgyűjtés, azon belül is az italos kartonok szelektív gyűjtése mellett. Hozzájuk újabb művészek, sportolók és médiaszemélyiségek csatlakoztak, köztük Ördög Nóra, a TV2 és Gyetván Csaba, az Ozone TV műsorvezetője, Czutor Zoltán, a Nyers és a Belmondo zenekarok frontembere, a Pa-dö-Dő együttes tagjai, Gryllus Vilmos zenész, Liu Shaolin Sándor és fivére, Liu Shaoang olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók, Vajda Attila kenu olimpiai bajnok, valamint a Ferencváros női és magyar bajnok férfi vízilabdacsapatának tagjai 

„A környezet védelme azzal kezdődik, hogy elismerjük a felelősségünket és változtatunk rossz szokásainkon. Mi, a zenekarommal, a The Biebers-szel a fellépések és a koncertek alkalmával is saját kulacsból iszunk, ráadásul a backstage-ben is mindig szelektíven gyűjtjük a szemetet” – mondta Puskás Peti. – „Életem minden területén igyekszem környezettudatosan viselkedni, ezért is támogatom az IKSZ kezdeményezését, mert zölden a jövőnk is sokkal jobb! Én biztos felveszem a zöld pólómat május 31-én!”

Czutor Zoltán, a Nyers, a Belmondo és a CzutorBorsók gyerekzenekar dalszerző-frontembere is egyetért azzal, hogy szemléletváltással sokat tehetünk a bolygónkért és a következő generációk jövőjéért.

-„Mindenben a természetet és a természetességet keresem. Ezt pedig természetes valójában megőrzött természet nélkül elég nehezen tudom elképzelni”- mondta a zenész.

Bárki csatlakozhat

Május utolsó péntekén bárki csatlakozhat a mozgalomhoz, pusztán posztolnia kell egy zöld pólós képet a #zöldenjobb hashtag-gel ellátva a közösségi média felületein. Várják nem csak magán személyek, de óvodák, iskolák, munkahelyi, vagy baráti közösségek zöld pólós képeit is. A Zölden Jobb! mozgalomról bővebben az IKSZ Facebook oldalán, illetve a Zölden Jobb! Facebook eseményen tájékozódhatnak az érdeklődők.


 

h i r d e t é s