h i r d e t é s

15 fokos lehűlés és havazás!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

15 fokos lehűlés és havazás!

2020. március 21. - 06:07

 

A hétvégén nagyon erős hidegfront halad át felettünk, amely mögött sarkvidéki eredetű levegő áramlik fölénk. A viharos széllel érkező fagyos levegő hatására reggelente -3, -7 fok várható és a délutánok is hidegek lesznek. Vasárnaptól egyre többfelé havazhat!- írja az Időjárás.hu

Délelőtt észak felől erőteljesen megnövekszik a felhőzet, de néhány órára előbújik a nap. Csapadék az északi területeken várható záporeső, néhol zivatar formájában. 

Délután a megnövekvő felhőzetből országszerte számítani kell kisebb esőre, záporesőre, néhol zivatarokra. Az Északi-középhegység területén késő délutántól a magasban betörő hideg miatt havas eső, havazás is előfordulhat. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi, északnyugati irányú szél.

Nagy hőkontraszt alakul ki az országon belül: a délutáni csúcsértékek 5, 18 fok között alakulnak, a front által érintett északi részeken lesz a leghidegebb, a déli területeken a legmelegebb. 

Vasárnap délelőtt többfelé felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap, a felhősebb délnyugati tájakon hózáporok kialakulhatnak. Délután a gyengén felhős és erősen felhős időszakok egyaránt jelen lesznek, elszórt jelleggel hózáporok kialakulhatnak. Viharossá fokozódik az északkeleti szél. 2, 8 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Szombaton nagyon erős hidegfront érkezik térségünkbe. Ez a front intenzív panaszokat okoz a legtöbb időjárás-érzékeny embernél. - írja a meteoklinika.hu

Az erős hidegfront hatására országszerte jelentkezhetnek görcsös panaszok: amennyiben frontérzékeny, görcsös fejfájást, izom-és hasi görcsöt tapasztalhat. A keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők állapota romolhat, vérnyomás-ingadozás és mellkasi fájdalom jelentkezhet. A többfelé megerősödő, időnként viharossá fokozódó szél fokozhatja a tüneteket, emellett ingerlékennyé és nyugtalanná válhat. Fejfájásának enyhítése érdekében már a reggeli óráktól ajánlott sok folyadékot fogyasztani és kerülni a stresszes helyzeteket.

A hidegfront mögött erőteljes hidegbetörésre számíthatunk, így az ízületi bántalmakkal küzdők panaszai is felerősödnek, tartós végtagfájdalmakra kell készülni. A front hatására 24 óra alatt lesz, ahol több, mint 15 fokot zuhan a hőmérséklet ez pedig nagyon komolyan növeli a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázatát!

A szabadtéri tevékenységeknek nem kedvez az időjárás, országszerte számítani kell záporok, néhol zivatarok kialakulására. A hő- és komfortérzet hirtelen csökken, nagy a megfázásveszély. Azt javasoljuk, hogy mindenki maradjon otthon, és csak a legszükségesebb esetben tartózkodjon a szabadban.

A pollenszint csökken, a viharos szél kitisztítja a levegőt. A légszennyezettség szintén csökken, a következő napokon több nagyvárosban kitisztul a levegő.

A közlekedés során kiemelten nagy balesetveszéllyel célszerű számolni. A viharos oldalszél faágakat törhet le, emellett ront a gépjármű menetstabilitásán. A csapadék hatására nedvessé válik az útburkolat, könnyen megcsúszhat, ha nem vigyáz. A balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel és legyen körültekintő.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s