h i r d e t é s

150 ezer magyar munkanélküli egy fillért sem kap

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

150 ezer magyar munkanélküli egy fillért sem kap

2020. július 21. - 11:08

 

300 ezer fölött a munkanélküliek száma Magyarországon, csaknem felük pedig egy forintot sem kap

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

2020. júniusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 376 300 álláskereső szerepelt, ami közel 130 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest, így 2019. júniushoz képest az álláskeresők száma 51,6%-kal nőtt – derül ki a Portfolio elemzéséből.

Tíz éves csökkenő tendencia tört meg a jelenleg zajló globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet miatt. Az elmúlt évtizedben ugyanis az álláskeresők havi száma folyamatosan mérséklődött.

Júniusban összesen 57,8 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 12,8%-ot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 44,6%-kal nőtt – mutat rá a portál.

Egy hónap alatt 13 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, míg a koronavírus-válság előtti időszakhoz képest több mint 110 ezerrel emelkedett a regisztrált álláskeresők száma – mutat rá a Portfolio. Hozzáteszik: ez nem azt jelenti, hogy ennyien veszítették el a munkájukat, ennél sokkal több álláshely szűnt meg (nagyságrendileg 200 ezer), de sokan voltak, akik már időközben munkát találtak.

Az elemzésből kiderül, hogy júniusban 200 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra. 62,6 százalékuk álláskeresési ellátásban, 37,4%-a pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Az álláskeresők 46,7%-a semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a hónapban. Ez közel 176 ezer főt jelent.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 8% feletti, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,7%. A legalacsonyabb értékeket Budapesten (3,4%, illetve 2,7%) mértek, de Győr-Moson-Sopron, Pest, Csongrád, Komárom-Esztergom, Vas és Fejér megye is kedvező munkaerőpiaci mutatókat produkált. (atv.hu/Portfolio)


 

h i r d e t é s