h i r d e t é s

2016 Január 1-től jön a nyugdíjemelés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

2016 Január 1-től jön a nyugdíjemelés

2015. szeptember 18. - 09:31
0 komment

 

Ez tervezi a kormány 2016-ban – adócsökkentés, nyugdíjemelés jön.

Jövőre a kormány a GDP 1,4 százalékának megfelelő összegben, vagyis mintegy 462 milliárd forinttal növeli a költségvetési kiadásokat. Messze a legtöbb pénz az autóutak építésére és az szja csökkentésére valamint a nyugdíj emelésre megy el - írja a Pályázatfigyelő.

A kormány csütörtökön délután benyújtotta Brüsszelnek a konvergenciaprogram aktualizált változatát, amelyben újabb részleteket árult el a készülő 2016-os költségvetés tervezetéről. A makropálya 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 1,6 százalékos inflációval számol.

A 2016-os költségvetést befolyásolja, hogy a következő esztendő átmeneti év lesz az uniós támogatások szempontjából, hisz már csak a most indult uniós költségvetési ciklus támogatásai hívhatóak le, ami óhatatlanul a kifizetés átmeneti, 20 százalékos csökkenésével jár. A csökkenő támogatások következtében a beruházások durván visszaesnek, a makropálya az idei 5,8 százalékos növekedés után 0,9 százalékos csökkenést jelez. Ugyanakkor a kedvező kamatkörnyezetnek és a csökkenő deficitnek köszönhetően a kamatkiadások is mérséklődnek.

A növekvő mozgásteret a kormány adócsökkentésekre, illetve a kiadások növelésére fordítja: a Brüsszelnek bemutatott tervekben is szerepelnek a már bejelentett adócsökkentések, a bankadó mérséklése, az szja 1 százalékpontos csökkentése 15 százalékra. Emelkedik a kétgyermekesek személyi jövedelemadó kedvezménye. A sertéshúsok áfája 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik. A már bejelentett intézkedéseken túl a kormány “lényeges változásokat” nem tervez az adórendszerben – olvasható a Brüsszelnek küldött jelentésben.

Bár a kormány mozgástere növekszik, a 2016-os költségvetési keretek sem tesznek lehetővé a közszférában általános béremelést – szögezi le a kormány. Ugyanakkor folytatódik a pedagógusok és fegyveres testületekben dolgozó fizetésemelése. Ezen kívül a közszféra létszámának alig 10 százalékát kitevő – alacsony beosztású – kormánytisztviselők béremelésére lesz lehetőség. A béremeléseket a teljesítményhez kötik, ez a program 2016 júliusában indulhat.

Tovább folytatódik a közfoglakoztatás bővítése, a cél, hogy a kormány 2018-ra megteremtse a “teljes foglalkoztatottságot.” Ennek érdekében 2016-ban több tízezer fővel emelkedhet a közfoglalkoztatottak létszáma.

A kiemelt beruházások közül a konvergenciaprogram egyedül a kormányfő által bejelentett autóútprogramot említi – mesze ez a legfajsúlyosabb kiadás a 2016-os költségvetésben.

A nyugdíjak jövőre is az infláció mértékével vagyis 1,6 százalékkal emelkedhetnek, a lakáscélú kamattámogatásokat mérsékli a csökkenő kamatkörnyezet, a gyógyszerkiadásokban viszont növekedést tervez a kormány a 2015-ös összegekhez képest. Összességében a társadalmi juttatások stagnálnak 2016-ban.

Az adócsökkentéseknek és a GDP-növekedésnek köszönhetően 0,7 százalékponttal mérséklődhet az adócentralizáció. 2017-2018-ra a kormány jelenleg még nem számol semmilyen intézkedéssel, ám ha teljesül a makropálya, akkor 2017-ban a GDP 0,4 százalékára, 2018-ban pedig a bruttó hazai termék további 0,5 százalékára rúgó (160-180 milliárd forintos) mozgástere keletkezik. Ezt a mozgásteret adócsökkentésekre, illetve új fejlesztések indítására fordíthatják.

 

palyazatfigyelo.info (Címlap: A kép illusztráció - Fotó: alfahir.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s