fbpx 28 millió évet lopott el a koronavírus a világtól | CIVILHETES

h i r d e t é s

28 millió évet lopott el a koronavírus a világtól

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

28 millió évet lopott el a koronavírus a világtól

2021. november 10. - 09:04

 

Magyarországon csaknem egy egész évvel csökkent a várható élettartam 2020-ban.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A koronavírus-járvány hatása a halálozásra az egyes országokban nagyon eltérően alakult, de az összesített élettartamból 28 millió évet vett el a járvány globálisan – idézi a Portfolio a Bloomberg cikkét.

Az országok szerint nagyon eltérő kép mutatkozik, a koronavírus-járványt legsikeresebben kezelő délkelet-ázsiai országokban, például Tajvanban és Új-Zélandon nőtt a várható élettartam 2020-ban. A legtöbb országban viszont csökkent, Magyarországon csaknem egy egész évvel.

Európa legtöbb országában csökken a várható élettartam a tavalyi évben. Dániában, Finnországban és Izlandon messze átlag alatt, de Lengyelországban, Szlovéniában, Csehországban és Bulgáriában is. A Bloomberg összesítése szerint Oroszországban és az Egyesült Államokban több mint két évvel csökkent a várható élettartam 2020-ban.

A Bloomberg által szemlézett BMJ-összesítés 31 országot vizsgált, ahol összesen 28 millió évet vett el a lakosság életéből a koronavírus-járvány. Ez a szám ötször magasabb, mint amit az összehasonlítás alapjául szolgáló 2015-os, legsúlyosabb influenzajárvány idején láthattunk. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s