h i r d e t é s

30 éves betegek haltak meg

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

30 éves betegek haltak meg

2020. november 20. - 12:47

 

Nem kötelező a pénteken indult egészségügyi, szociális és oktatási dolgozói tesztelésben részt venni, de azokat feljegyzik, akik nem élnek a tesztelési lehetőséggel - hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A csütörtökön regisztrált új fertőzöttek száma 4440, az aktív koronavírusosoké már 120 ezer fölött jár. Az operatív törzs péntek reggel is összeült - a kormányfővel is tanácskozott -, ezt követően hirdetett online sajtótájékoztatót péntekre is.

György István területi közigazgatásért felelős miniszterelnökségi államtitkár a tájékoztatón közölte, a pénteki napon beindul az egészségügyi, szociális és oktatási terület dolgozóinak általános, önkéntes, ingyenes tesztelése.

Kérte, hogy mindenki teszteltesse magát, egyébként pedig feljegyzik azokat, akik nem vesznek részt.

A gyorstesztelés munkanapokon zajlik, a példátlan feladat végrehajtásához az orvosi egyetemi hallgatókat kérik - a korábbi információk alapján harmad-negyedéveseket, de egészségtudomány szakos első-másodévesek is segíteni fognak. Korábban a mentőszolgálati munkához csatlakoztak az ötöd- és hatodévesek - jelezte György István. A szociális intézményekben és az egészségügyi ellátóknál "házon belül" oldják meg a tesztelést, mindössze ott segítenek az egyetemisták, ahol nincs szerződéses üzemorvos.

A tesztelőcsapatok védőfelszerelése arcvédő pajzsból, kesztyűből és FFP-szájmaszkból áll, jellemzően "egészséges populáció" körében, de nem kizárt, hogy találnak fertőző személyeket - fogalmazott György István. A tesztelők pénzt, egyetemi kreditpontot, szükség esetén étkezést és szállást is kapnak, ingyen utazhatnak a tömegközlekedésben.
A tesztelésben való részvétel "kéthetes egyetemi gyakorlatnak" számít a képzés szempontjából - tette világossá.
A felkért hallgatók az egyetemi Neptun-rendszeren keresztül kaptak értesítést.
Akiknek e tesztelés alkalmával lesz pozitív teszteredményük, haladéktalanul jelentkeznie kell háziorvosánál.
"Aki pozitívnak bizonyul, nem folytathatja a munkavégzést, otthoni karanténra kényszerül" - tisztázta még.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetésével kezdett. Úgy érzi, az emberek megszokták a maszkviselést, de ez nem jelenti azt, hogy megnyugodott a járvány, erről csak két hét múlva lehet kijelentést tenni legkorábban.
"Van három fiatal elhunyt is, 30, 31 és 34 évesek, mindhármójuknak súlyos alapbetegsége volt" - jelentette be. A legidősebb elhunyt most 96 éves volt.

Mint elmondta, több cikket olvasott az elmúlt napokban az alapbetegségekről, aláhúzta, a Lancet írt arról, hogy a cukorbetegek kétszer annyira veszélyeztetettek koronavírus-szempontból, de ez a betegség is karbantartható, "jobban figyeljünk oda, többet konzultáljunk orvosainkkal".

További rizikótényező a "kóros elhízás", ezért azt kéri, a hétvégén mindenki menjen a szabadba, a higiénés szabályok betartása mellett.
Kedvezőtlennek nevezte a lélegeztetőgépen lévők számát.
Beszámolt még a szociális intézmények helyzetéről, ahol most kezdődik a rendszeres tesztelés.
"A járvány kezdete óta az otthonok 26 százalékában regisztráltak fertőzött esetet. Ennek a mértéke rendkívül széles skálán mozog az intézmények között. Jelenleg 417 szociális intézményünk érintett, 6 olyan, amely az első hullámban is érintett volt. 5940 pozitív személyt tartunk nyilván, ez a 6 százaléka az összes gondozott személynek. 1175 fő szorult kórházi ellátásra, 586 fő hunyt el. A gondozók között kedvezőbb a helyzet, a dolgozók 1 százaléka fertőződött meg, ez 976 dolgozót jelent" - ecsetelte.

Megköszönte a gondozottak türelmét, és buzdította őket, hogy éljenek a modern kommunikációs eszközök adta lehetőségekkel.

Ösztönöz mindenkit, hogy "gondoljanak az ünnepekre" már most, ne a hajrában vásároljanak, amikor zsúfoltság lesz.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 345 ember ellen intézkedtek a maszkfegyelem be nem tartása ellen. 135 embert megbírságoltak.

A tömegközlekedési eszközök várakozóhelyein is intézkedtek 5 személy ellen ugyanezért. 6 üzletet zártak be, ebből 5 budapesti volt az elmúlt 24 órában.
Találtak egy kocsmát is, amelyben egy ember alkoholt fogyasztott, itt is intézkedniük kellett a rendőröknek.
Már csak egy ember volt, aki kutyasétáltatáskor megszegte az 500 méteres szabályt egy nap alatt - árulta el Kiss Róbert.
16 874 helyszínen ellenőrizték a hatósági házi karantént. 3907 embert lehet mobilon keresztül ellenőrizni, Kiss Róbert sürgette, hogy ezt vállalják többen. Részletek erről a Házikarantén.hu portálon. (Infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s