fbpx 30 fokon mos? Beteg lehet tőle! | CIVILHETES

h i r d e t é s

30 fokon mos? Beteg lehet tőle!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

30 fokon mos? Beteg lehet tőle!

2021. május 31. - 09:11

 

Ideális táptalaj a baktériumoknak

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Takarékosságból egyre többen mosnak alacsony hőfokon, a látszólag tiszta ruhákon azonban sok, fertőző baktérium tapadhat meg így.

Számtalan mosópor ígér már 30 fokon tiszta ruhákat, ám a friss illat nem feltétlenül jelent fertőtlenítettséget is. A magas hőfokon történő mosás vagy az erős mosószerek, jóllehet nem tesznek jót a környezetnek és bőrünknek, ám valóban elpusztították a baktériumokat.

Ezzel szemben egy kutatás rámutat arra, hogy ha alacsony hőfokon mosunk, az nemhogy nem öli meg a káros baktériumokat, de ideális táptalajt biztosít nekik. Így olyan, fertőzést okozó bacilusok is megragadhatnak például alsóneműinken, mint a szalmonella vagy az E.coli. Mint a tudósok fogalmaztak, a kímélő mosási programok "baktériumlevest" hoznak létre a ruhák körül, amelyek a mosógépben és a textíliákon is megragadnak.

Nem mindegy, mennyire tiszta

Mint dr. Lisa Ackerley higiénia szakértő fogalmazott, a fogyasztók azt hiszik, a mosással tisztítják a ruhákat, ám valójában ez nem jelent higiéniailag is tisztaságot. Újabban tendencia, hogy egyre alacsonyabb hőfokon mosunk, amivel vizet és energiát lehet megtakarítani, ezzel párhuzamosan azonban nem pusztítjuk el a baktériumokat.

Szakértők ezért azt tanácsolják, hogy ruhák nélkül havonta legalább egyszer indítsunk be egy 90 Celsius fokos mosást, amely így elpusztítja a baktériumokat a mosógép dobjában. Az ágyneműket vagy a fehérneműt pedig ne mossuk együtt a törülközőkkel, főleg, ha alacsony hőfokra álltjuk a gépet! A teregetés után pedig alaposan mossunk kezet! (Forrás: Daily Mail) / hazipatika.com

* Üljenek vissza a laborba a kutatók és ne az legyen a fejlődés iránya, hogy használjunk több vizet és áramot, hanem az, hogy 30 fokon is elérhető legyen az a vágyott higiénia, amely ma csak magasabb hőfokon lehetséges.


 

h i r d e t é s

Kommentek