h i r d e t é s

4 szuperizgalmas könyv a kábítószer-kereskedelemről

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

4 szuperizgalmas könyv a kábítószer-kereskedelemről

2022. december 01. - 08:13

A Netflixen 2015-ben debütáló Narcos című sorozat első két évada valósághűen mutatta be a Pablo Escobar vezette Medellin kartell életét, kereskedelmi útvonalait, valamint Kolumbia és az Egyesült Államok kapcsolatát a kábítószer-csempészet és -kereskedelem elleni harcban. Utóbbi kettőről a sorozatokon kívül számos könyv is született, ezekből válogattunk ki négyet, magyar és külföldi szerzők műveit.

Forrás: unsplash.com

Zéró, zéró, zéró

Az elsőre furcsának ható cím mögött egy minőségjelző kód rejlik, ugyanis a legtisztább, legjobb minőségű kokaint jelöli a három nulla. Az utcákat természetesen nem ez árasztja el, oda a közepes vagy silányabb anyagok jutnak. A három nullával jelzett kokaint a leggazdagabb és legigényesebb szerhasználók fogyasztják.

A könyv szerzője Roberto Saviano olasz író, újságíró, esszéista, Nápolyban él. Több könyve, tanulmánya és írása is megjelent már az olasz szervezett bűnözésről. A Zéró, zéró, zéró Magyarországon a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg 2020-ban, Matolcsi Balázs értő fordításában.

Saviano e könyvében a széles körben és legnagyobb mennyiségben árusított kokain útját kíséri végig a dzsungelekben meghúzódó ültetvényektől kezdve, a laboratóriumokon át egészen a fogyasztókig. Az egykori drogkereskedők elbeszélései, a különböző nyomozati anyagok felhasználása mind segítette őt abban, hogy a kiterjedt hálózatra és a drog mellett a pénzek mozgására is jó rálátása legyen.

A könyv fejezetei bővelkednek az újságírók, rendőrök, bírók elleni erőszakos merényletekben, sőt egy ponton az orosz maffia is megjelenik…

A drog árnyékában

Ki tudna hitelesebben írni a kábítószer-kereskedelemről, mint az, aki testközelből tapasztalata meg annak minden sötétségét és hihetetlen kiterjedtségét, összefonódását a terrorizmussal. A drog árnyékában (eredeti címén The Dark Art) szerzője Edward Follis, aki 27 évig dolgozott speciális ügynökként a DEA-nél. A DEA (Drug Enforcement Administration) az USA Kábítószer-ellenes hivatala. Beépített ügynökként közreműködött Haji Juma Khan 2008-as letartóztatásban is.

Elképesztően összetett munka szükséges ahhoz, hogy valaki sikeresen férkőzhessen a legveszélyesebb bűnözők bizalmába. Könyvéből sokkoló képet kaphatunk a beépített munka nehézségeiről, a folytonos veszélyről, a drogbárókkal folytatott idegőrlő játszmákról.

Olvasás közben úgy érezhetjük, mintha egy krimibe csöppentünk volna, azzal a szomorú tudattal, hogy ez igaz történet. A könyv a Twister Media Kft. kiadásában jelent meg nálunk 2016-ban.

Maffiózók mackónadrágban

Dezső András oknyomozó újságíró könyve a magyar szervezett bűnözés történetét mutatja be a 70’-es évektől napjainkig. Olyan nevek mögött rejlő életutakat tár fel, mint Markó Béla, Vizó, Prisztás József vagy Seres Zoltán. A szálak egészen Los Angelesig vezetnek, ahol szintén megjelenik a magyar maffia.

A könyv hitelességét igazolja, hogy Dezső András fáradságot nem kímélve ásta bele magát a levéltárakban őrzött titkos rendőrségi, állambiztonsági és periratokba. Ezeken kívül segítségére voltak még a korabeli újságcikkek, valamint a számtalan beszélgetés és interjú, amit rendőrökkel, mára már megöregedett bűnözőkkel folytatott. Könyve remek társadalom- és gazdaságrajz is az elmúlt 40 év Magyarországáról. A szerző számos díj tulajdonosa, többek között elnyerte a Göbölyös Soma-díjat, amit oknyomozó újságíróknak ítélnek oda. Neve felbukkan a nemzetközi sajtóban is.

Ne szívd meg

Ez a könyv elsősorban a fiatalokat (17-25 éves korosztály) célozza meg, ők ugyanis talán a legkitettebbek annak, hogy észrevétlenül komoly szerhasználókká és tudtukon kívül terjesztőkké váljanak. Az egy-egy, buliban elszívott füves cigitől sokszor könnyen el lehet jutni a keményebb anyagokig is, főleg ha a baráti társaság arra vezet. A kamaszok, fiatalok számára a kortárs közösséghez tartozás, az elfogadás érzése hihetetlenül fontos, ennek érdekében sokan bármit megtennének.

A szerző, Barabás Zoltán 26 éves nyomozói, bűnügyi vezetői és védőügyvédi munkája során rengeteg olyan fiatallal találkozott, akik a kábítószer-használat vagy a -kereskedelem miatt jutottak a törvény kezére. Számos alkalommal akkor döbbentek rá tettük és az érte kapott büntetés súlyára, amikor már késő volt. Könyve segíthet azoknak, akik már kapcsolatba kerültek valamilyen szerrel, de olyanoknak is, akiket szerencsésen elkerült még.

A fiatalok számára érthető és követhető stílusban fejti ki, hogy milyen következményekkel jár, ha egy buliba csak a maga számára visz füvet valaki, és mennyivel súlyosabb, ha már úgynevezett elosztó is. A büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseit is idézve tisztán kirajzolódik, hogy akár a fűhöz, akár más szerhez kapcsolódó cselekedeteknek mik a jogi következményei. A könyv jó alapja lehet egy osztályfőnöki órának vagy bármilyen olyan beszélgetésnek, ahol a fiatalok figyelmét a droghasználat veszélyeire szeretnénk felhívni. A BaraBOOK Kiadó Kft.-nél 2020-ban jelent meg. Szülőknek, tanároknak, bárkinek, aki fiatalokkal foglalkozik hasznos olvasmány.


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky