fbpx 40 éves atomreaktort indítottak újra Japánban | CIVILHETES

h i r d e t é s

40 éves atomreaktort indítottak újra Japánban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

40 éves atomreaktort indítottak újra Japánban

2021. június 23. - 08:31

 

Japán szakemberek szerdán újraindították az ország nyugati részén fekvő Fukui prefektúrában lévő Mihama atomerőmű harmadik reaktorát - jelentette be a létesítményt üzemeltető Kansai Electric Power Company energiaszolgáltató konszern.

A Mihama Atomerőmű - Forrás: Alpsdake / wikipedia

Az erőmű a tervek szerint június 24-én éri el az úgynevezett kritikus állapotot, ami azt jelenti, hogy elérik azokat a feltételeket, amelyek mellett fenntartható a láncreakció az atomerőműben. A reaktor teljesítményét ezután fokozatosan növelik. Ezzel párhuzamosan a szakemberek elvégzik az összes rendszer teljes biztonsági ellenőrzését. A kereskedelmi áramtermelést július végére érik el.

A 780 megawatt teljesítményű mihamai reaktort 1976-ban helyezték üzembe. A 2011-es, a Fukusima-1 atomerőműben történt baleset óta ez az első alkalom, hogy a hatóságok engedélyezték egy több mint 40 éve működő erőmű újraindítását.

A tíz éve történt baleset miatt Japán megszigorította a nukleáris létesítményekre vonatkozó követelményeket. Szigorúbb ellenőrzésnek kell alávetni a létesítményeket, a maximális élettartam az építéstől számított 60 évre hosszabbítható meg. A baleset előtt az atomenergia Japán energiaegyensúlyának mintegy 30 százalékát tette ki. Az ideiglenes kényszerű leállás következtében a terhelés nagy része a hőerőművekre hárult.

Jelenleg Japánban két reaktor termel energiát a Genkai atomerőműben, és egy másik a Szendai atomerőműben; a többi létesítmény biztonsági ellenőrzése folyamatban van. A kormány arra számít, hogy a közeljövőben folytatja az atomerőművek részleges újraindításának politikáját. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s