h i r d e t é s

4000 állásra jelentkezett 1 év alatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

4000 állásra jelentkezett 1 év alatt

2015. március 27. - 15:01
0 komment

Egy év alatt négyezer helyre küldte el önéletrajzát egy eperjesi, gyermekeit egyedül nevelő anyuka, akinek több szakmája van.

A munkahelyek 95 százaléka nem válaszolt a pályázatára. Egy-két helyre felvették volna, de a 12 órás munkaidőt a gyermekei miatt nem vállalhatja. - írja a lap

Két kisfiával, a 7 éves Mikivel és a 2 és fél éves Gergővel él Eperjes külterületén, Kiskirályságban Kosztolányi Sára. Az édesanya tavaly nyár óta neveli egyedül a gyermekeit.

– Kevés pénzből élünk. A gyes, a családi pótlék és a gyermektartási díj a bevételünk. Tavaly januárban hozzáláttam a munkakereséshez, gondolva arra, hogy egyre közeledik a gyes vége. Közben változás történt az életünkben – kezdte kálváriája sorolását az anyuka, aki Gergő születése előtt gyógypedagógiai asszisztensként és biztosítási tanácsadóként dolgozott.

– Többféle végzettségem van, például általános ápoló, gyógypedagógiai asszisztens, eladó, pénztáros, pénztárgépkezelő. Azt gondoltam, valamelyik szakmában sikerül elhelyezkednem. Bármit elvállalnék, a titkárnőtől az árukirakóig, az asszisztenstől az ápolóig. Eddig mintegy 4000 helyre küldtem el a jelentkezésem, nemcsak itt, Csongrád megyében, hanem szerte az országban. Az álláspályázatokra beküldött anyagaimra körülbelül 95 százalékban egyáltalán nem kaptam választ. Amikre igen, azok között is több volt az elutasítás: köszönik, már betöltötték, vagy visszavonták a pályázatot – sorolta Kosztolányi Sára.

Több munkahelyre felvették volna, de azokat a gyermekei miatt nem tudta elvállalni. – Az egészségügyi intézmények többségében 12 órás a munkarend. Ez számomra vállalhatatlan a gyerekek miatt. Sajnos már a szüleim sem élnek, nincs segítségem. A gyermekintézményekben pedig nincs 12 órás felügyelet, ezért lenne jó olyan munkahelyet találni, ahol 7-től 15 óráig, vagy 8-tól 16 óráig lehet dolgozni – mondta az asszony.

Kosztolányi Sára arról is beszélt, hogy Budapesten néhány egészségügyi intézményben kapott volna 8 órás állást, ám kiderült, hogy a nővérszállásra nem viheti a gyerekeket. Az albérleti díjat pedig nem tudná vállalni.
Megkérdeztük, hogy Csongrád megyében, például a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban milyen munkarenddel dolgoznak. – Nálunk is 12 órás a munkarend, ez gazdaságosabb az intézmény számára, mint a 3 műszak. A 12 órát pedig nem tudjuk felosztani – mondta Kalmár Mihály főigazgató.

– A gyesről visszatérő anyukák sorra állnak munkába. Belátom, hogy azoknak könnyebb a helyzetük, akiknek a férjük vagy a szüleik is részt tudnak venni a gyermeknevelésben. Rövidebb a munkaidő a szakrendelő-
ben, ott azonban minden munkakör be van töltve. A kórházban viszont jelenleg is vannak ápolói álláshelyeink.

Kosztolányi Sára azt fontolgatja, ha a gyes lejártáig nem sikerül állást találnia, külföldön próbál szerencsét a gyerekeivel. A nővére és a húga családostul külföldre költözött, utánuk megy.

 

delmagyar.hu (Fotó: Kosztolányi Sára a 2 és fél éves Gergővel. Több ezer helyre adta be önéletrajzát, de még nem talált munkát. // Kovács Erika)