h i r d e t é s

46 új szabállyal hatástalanítanák a kínai időzített bombát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

46 új szabállyal hatástalanítanák a kínai időzített bombát

2017. május 16. - 11:26

 

A kínai bankfelügyelet szigorítaná az mérlegen kívüli vagyonkezelési termékek (WMP) felügyeletét. - írja a portfolio.hu.

Forrás: pixabay.com

Ezzel gyakorlatilag az árnyékbank-szektor kockázatos hitelezési gyakorlatait igyekszik szigorúbban fogni Peking, miközben az ország pénzügyi kockázatait akarja hatástalanítani. 

A Kínai Banki Felügyeleti Testület (CBRC) tegnap tette közzé a terveit, amely szerint 46 új szabályt akarnak bevezetni, illetve meglévőket felülvizsgálni.

Elmondásuk szerint az ország 30 000 milliárd jüannyi WMP-piacát akarják ezzel szigorúbban fogni, amelynek nagy része a mérlegen kívüli árnyékbank-szektorban található.

A WMP-ket gyakran kockázatmentes befektetési termékekként értékesítik, de valójában gyakran több alapkezelői rétegen keresztül a vállalati szektorba hitelezik az itt összegyűlt pénzt, kikerülvén a hitelezési és tőkemegfelelési szabályokat.

A CBRC elvárja majd a bankoktól, hogy a WMP-k mögöttes eszközeit és kötelezettségeit is jelentsék majd, illetve számoljanak majd be arról, hány alapkezelői rétegen keresztül fektetnek be, minden héten. Korábban mindezt a pénzintézeteknek csak havonta kellett megtenniük.

A szigorúbb szabályokkal vélhetően a WMP-k növekményének lassulását is eléri majd Kína új bankfelügyelője, Guo Shuqing.

Ezen kívül számos olyan szabályt is be fog vezetni majd a CBRC, amellyel elmondásuk szerint azt biztosítják majd be, hogy a kockázatok ne váljanak rendszerszintűvé.

Mindez érinti majd a bankokat és a befektetési alapokat is, többek közt a csődeljárás módjáról és vagyonkezelési szabályokról is szó lesz.

Várhatóan változik majd a kötvény-részvény swap-ügyletek és a mikrofinanszírozás szabályozása is.

portfolio.hu


 

h i r d e t é s