h i r d e t é s

5 meglepő termék a Post-it gyártójától

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

5 meglepő termék a Post-it gyártójától

2018. október 02. - 19:45

 

Kevés olyan ikonikus termék létezik a világon, mint a Post-it® cetli: az 1977-ben feltalált tapadós címkét világszerte ismerik és használják, hiszen egyszerre praktikus, színes, sokoldalú és egyszerű.

Kevesen tudják azonban, hogy a színes cetlik gyártója, a minnesotai székhelyű 3M nemcsak Post-itek előállításával foglalkozik - nézzük, melyek azok a termékek, amiket szintén nekik köszönhetünk!

1. Cellux, azaz Scotch tape

Akárcsak a színes cetlik, az átlátszó ragasztószalag, azaz a cellux is nélkülözhetetlen minden háztartásban. A “Scotch tape”-nek is nevezett ragasztószalag feltalálása csupán a véletlen műve: a vállalat egyik munkatársa épp egy autószerelő műhelyben tartott terepszemlét, amikor meglátta, hogy az autók festéséhez használt módszer nem elég hatékony. A férfi úgy döntött, hogy kifejleszt egy szalagot, ami festés után nyom nélkül eltávolítható a felületről, így született meg a kezdetben papírból, később celofánból készített ragasztószalag. És hogy miért pont “Scotch” lett a termék neve? Az elbeszélések szerint a cellux első, szélein tapadós változatával a tesztközönség nem volt elégedett, úgy vélték, hogy a ragasztón “skót” módon spórolnak - a feltaláló pedig úgy döntött, hogy bár a terméket továbbfejleszti, a ráragadt nevet megtartja. 

2. Többé nincs szükség szögekre!

Azok számára, akik albérletben élnek, örök fejtörést okoz, hogy szívesen formálnák a saját ízlésükre az életterüket, azonban erre többnyire nincs lehetőségük: az amerikai albérlők körében már évek óta hódítanak a nyom nélkül eltávolítható akasztók és képrögzítő csíkok, amelyek mérettől függően akár egy több mint 7 kilogrammos képkeretet is a helyén tartanak. Ezeket az okos megoldásokat is a 3M-nek köszönhetjük: a Command™ termékekkel szögek, fúrás és egyéb apró károk nélkül szabhatjuk személyre otthonainkat. A legújabb technológiák nemcsak a háztartásokat segítik: a 3M ragasztóanyagai számos ipari környezetben váltják ki a szögeket, szegecseket és más mechanikus rögzítéseket, így az esztétikum mellett gyors, praktikus és biztonságos megoldást nyújtanak. 

3. Littmann, a legendás fonendoszkóp

Aligha akad olyan egészségügyi dolgozó, aki a pályája során ne találkozott volna a Littmann fonendoszkópokkal: a sztetoszkópként is ismert, azonban annál jóval fejlettebb fonendoszkópot 51 éve találta fel egy Dr. David Littmann nevű kardiológus, majd a 3M a jogok megvásárlásával fejlesztette tovább az eszközt, amelyet napjainkra már olyan innovációkkal egészítettek ki, mint a Bluetooth technológia, a beépített adatrögzítő, vagy a szívzörejeket elemző szoftver - persze a legtöbben továbbra is a hagyományos változatot használják.

4. Közlekedésbiztonság

Akármilyen környezetben is vagyunk éppen, nagyon fontos, hogy biztonságban legyünk - akár autóvezetőként, akár gyalogosként kelünk útra, sötétedés után nagyobb körültekintésre van szükség. A 3M különböző fényvisszaverő termékekkel segíti a közlekedés biztonságát - legyen szó akár KRESZ táblákról, akár ruházatra varrható vagy illeszthető fényvisszavető csíkokról.

5. Ideiglenes fogászati korona

Nem is gondolnánk, hogy mennyi innovációt köszönhetünk a Post-it® gyártójának: a 3M számos díjnyertes termékfejlesztést tudhat maga mögött, azonban ezek közül is kiemelkedik a világ első előformázott ideiglenes fogászati koronájának piacra dobása. A fényre kötő kompozitból készült koronákat a fogorvos 4 perc alatt személyre szabhatja, az elkészült korona pedig a méretezésnek és a formázható anyagnak köszönhetően tökéletesen illeszkedik. Ugye, mennyire egyszerűnek tűnik?

 


 

h i r d e t é s