h i r d e t é s

5500 vakcinával keződik vasárnap az itthoni oltás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

5500 vakcinával keződik vasárnap az itthoni oltás

2020. december 22. - 10:57

Hétfőn ismét ülésezett a kormány, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismerteti a legfontosabb döntéseket.

Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Tegnap döntött a kormány a kijárási tilalom ideiglenes megszüntetéséről december 24-re

A hitelmoratórium meghosszabbítása június 30-ig a legfontosabb döntés. Bárki, aki idén március előtt vett fel hitelt, lehetősége van ezzel élni. Jelenleg 2,6 millió család jogosult erre, és több mint 1,5 millió veszi igénybe, ez a hitelállomány 54 százalékát érinti. Ez a gazdaságban marad az embereknél és a vállalkozásoknál, és ezzel lehet megvédeni a munkahelyeket és a családokat. 987 ezer vállalkozó élhet a moratóriummal, 48,5 százalékuk élt ezzel, ez a teljes hitelállomány 41,7 százalékát érinti. A bankok nem örülnek ennek a döntésnek, és lényegtelen, hogy milyen tájékoztatást adnak. Aki fenn akarja tartani a moratóriumot, annak semmit sem kell tennie.

Vakcina

Számtalan a bizonytalanság. A Dél-Pesti Centrumkórházban az első szállítmány 5500 vakcinájával az oltás megkezdődhet, először az első vonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottakat oltják be. Ez a Pfizer vakcinája, de több gyártóval tárgyal még az állam, az unión kívül kínai és orosz gyártókkal is. Jelentős szállítmány érkezhet Kínából is. Eddig több mint 300 ezren regisztráltak az oltásra, és azt szeretné a kormány, ha lesz vakcina, azt minél többen vegyék majd igénybe. Eddig 17,5 millió adag oltóanyagra kötöttek szerződést, de most versenyfutás zajlik azért, hogy hova mikor ér el a vakcina.

Koronavírus-járvány

Hétfőn ülésezett a kormány, fontos döntések születtek. A vírushelyzetről azt állapította meg, hogy komoly javulásról nem beszélhetünk. Ez majd csak a vakcinával jöhet el. A korlátozásokat fenn kell tartani, Európában van, ahol szigorítottak is. Egy estére, szentestére indokolt kivételt tenni. A kijárási tilalmat ezért felfüggesztette a kormány. A tízfős korlátozás érvényben marad, 14 év alattiak viszont nem számítanak bele. Emellett lezárták a légkiközlekedést Nagy-Britanniából hétfő éjféltől, személyszállító gép nem érkezhet a vírus brit mutációja miatt. Az első hírek szerint a vakcinák hatékonyak ezzel szemben is. Túl vagyunk a második hullám csúcspontján a fertőzések tekintetében, és a halálozások száma 7-10 nap múlva csökkenni fog – mondta Gulyás Gergely. A védelmi intézkedések legalább január 11-ig maradnak. Az eddigi fegyelmezettségre van szükség, mert nagy mrtékben járult hozzá ahhoz, hogy a járvány kontroll alatt tartható volt. (Infostart)