h i r d e t é s

60 millió embert taszíthat mélynyomorba a koronavírus-járvány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

60 millió embert taszíthat mélynyomorba a koronavírus-járvány

2020. május 20. - 09:48

 

Világszerte legkevesebb 60 millió ember csúszhat mélyszegénységbe a koronavírus-járványt követő gazdasági válság következtében, a mostani mentőcsomagok pedig nem hatékonyak - erre figyelmeztetett a Világbank legújabb jelentésében. 

A kép illusztráció! - Forrás: newsclick.in

Ez azt jelenti, hogy egyre többen élnek 1,9 dollárnál, vagyis 600 forintnál kevesebből naponta. A nemzetközi szervezet szerint a károk már így is hatalmasak: milliók veszítették el megélhetésüket és az egészségügyi rendszer tucatnyi országban túlterhelt.

Éppen ezért a Világbank megnyitott egy 160 milliárd dolláros alacsony kamatozású hitelalapot, amelyből a legszegényebb országok hívhatnak le forrásokat az elkövetkezendő 15 hónapban.

Ahhoz, hogy újra növekedés legyen, gyors és rugalmas válságkezelésre van szükség. Csak így győzhetjük le az egészségügyi krízist, biztosíthatunk tőkét a szegényeknek, menthetjük meg a magánszektort és növelhetjük a gazdaság ellenálló képességét.

/David Malpass, elnök, Világbank/

A világgazdaság volumene év végéig 5%-al csökkenhet. 100 országhoz, vagyis a Föld lakosságának 70%-ához már jutottak el segélyek, de ez koránt sem elég.

A világ 20 vezető gazdasági hatalmát tömörítő G20 felfüggesztené a hiteltörlesztéseket a legszegényebb 73 állam esetében, a hitelezők viszont vonakodnak ettől a megoldástól. Ők arra számítanak, hogy a járvány rövidesen véget ér, és a moratórium nem ösztönzi majd a kormányokat a termelés talpra állítására.

Most viszont az a legnagyobb kérdés, hogy mikor állhat helyre a rend a világban, a nemzetközi kereskedelem és a turizmus újraindulása nélkül ugyanis ezek az országok nem lesznek képesek elkerülni a teljes eladósodást. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s