fbpx 6+1 tipp a biztonságos internetezéshez | CIVILHETES

h i r d e t é s

6+1 tipp a biztonságos internetezéshez

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

6+1 tipp a biztonságos internetezéshez

2021. március 16. - 13:51

 

A kibertámadások egyre gyakoribbak és a kiberbiztonság is egyre ismertebb fogalom a lakosság és az internetezők körében. Mi sem mutatja jobban a téma fontosságát, mint az, hogy az Európai Unió kiberbiztonsági jogszabályt léptetett életbe és 2019. május 17-től szankciókat is vethetnek ki azok ellen, akik a létrejött vagy megkísérelt kibertámadásokért felelősek. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Ennyi azonban nem elég a védekezéshez. Bárkire leselkedhet veszély az interneten, aki a hétköznapi élete vagy a munkája során használja a világhálót. Mire figyeljünk?

1. Tűzfal használata

Amennyiben csatlakozunk az internetere, használjunk tűzfalat, mely megvédi a számítógépünket az illetéktelen betolakodóktól! Az operációs rendszerek többsége rendelkezik tűzfallal, de ellenőrizzük, hogy nincs-e kikapcsolva, valamint a beállításait is személyre szabhatjuk különféle szűrési szabályok segítségével.

2. Vírusirtó programok

Mindenképpen alkalmazzunk vírusirtót, amellyel ki tudjuk szűrni a nem kívánt programokat a számítógépünkön. Bármennyire is óvatosak vagyunk a letöltésekkel és különféle hirdetésekre vagy hivatkozásokra történő kattintásokkal kapcsolatban, nem ritka, hogy vírusokat, vagy kémprogramokat töltünk le, melyek ártalmasak lehetnek a személyes adatainkra vagy számítógépünkre nézve.

3. Nyilvános Wi-Fi elkerülése

Sok esetben jól tud jönni egy nyilvános Wi-Fi hálózat, ha hirtelen kell megkeresnünk valamit az interneten, de másra ne használjuk! Ebben az esetben gyakran nincs titkosítva a kapcsolat, tehát semmiképpen ne jelentkezzünk be felhasználói fiókjainkba, ne adjunk meg személyes adatot és ne intézzük munkaügyeinket sem nyilvános Wi-Fi hálózaton keresztül!

4. Személyes adatok megadása

Számos oldalon szükség van felhasználói fiók létrehozására, ehhez pedig meg kell adnunk a személyes adatainkat. Mindezt csak SSL tanúsítvánnyal titkosított –a böngészők a címsorban egy lakattal is jelzik– weboldalon tegyük és csak a szükséges információkat osszuk meg magunkról a visszaélések minimálisra csökkentése érdekében.

5. Online vásárlás

Az online vásárlásra különösen igaz a fenti szabály. Bankkártya adatokat csak és kizárólag megbízható webshopban adjunk meg, más esetben inkább válasszuk az utánvétes fizetés lehetőségét! Ugyanis egy kiszivárgott bankkártya adat a későbbiekben is problémát tud okozni.

6. Megfelelő jelszó

Minden online felhasználói fiókunk esetén használjunk megfelelően erős és mindenhol különböző jelszót! Hiába minden fáradozásunk az adataink védelmét illetően, ha a hackerek könnyűszerrel törik fel a profiljainkat, mert annyira egyszerű jelszót használunk, ráadásul, ha minden esetben ugyanazt, akkor egyből szabad útjuk van az összes felhasználói fiókunkhoz.

6+1   Kétlépcsős azonosítás

Ha még biztosabbra akarunk menni, akkor a nagyobb szolgáltatóknál lehetőségünk van a kétlépcsős azonosítás alkalmazására. Ennek köszönhetően még ha a jelszavunkat megszerzi is valaki, nem fog tudni belépni anélkül, hogy az –általában telefonunkra érkező– állandóan változó kódot is megadná.


 

h i r d e t é s

Kommentek