h i r d e t é s

7 fontos pénzügyi fejlesztés, amelyeket nagyon várunk 2019-ben

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

7 fontos pénzügyi fejlesztés, amelyeket nagyon várunk 2019-ben

2019. január 28. - 14:03

Egyre-másra érkeznek az újabb és újabb innovatív fejlesztések, amelyek a nehézkesen változó pénzügyi szektort is elérik már.

Illusztráció: 24.hu

A technológiai változások pénzt és időt spórolhatnak nekünk, ezért nem árt szemmel tartanunk, merre tartanak pénzintézetek ezen a téren. A Bank360 gyűjtötte össze a legfontosabb változásokat.

Elindul az azonnali fizetési rendszer

Talán a legfontosabb újdonság itthon, hogy idén nyáron elindul az azonnali fizetési rendszer (hazánkban a GiroInstant elnevezést kapta), amelyben a 10 millió forint alatti, átutalások a hét minden napján 24 órán keresztül 5 másodperc alatt teljesülnek. Az újítással hétvégén is vagy akár éjszaka is a számlánkra kerülhet a pénz. A fejlesztésnek hatalmas hordereje van: a Bank360 szerint ez egy óriási lépés a készpénzmentes társadalom felé. Persze ez attól is függ, hogy a bankok milyen díjak mellett kínálják majd az azonnali átutalás lehetőségét.

Egyre több banki megoldás terelődik át a netre

Idén még több hazai bank csatlakozik az online forradalomhoz, így az ügyfelek egyszerűbben vehetnek fel hitelt, nyithatnak bankszámlát vagy válthatnak pénzintézetet. A Bank360 szerint idén bővül például az online személyi kölcsönt kínáló bankok sora, így nekünk be sem kell menni a bankfiókba, ha hitelre (akár több millió forintra) van szükségünk kevesebb mint egy óra alatt. A szolgáltatást már több bank is kínálja itthon is, de mindenképpen számíthatunk arra, hogy a lista idén bővülni fog.

A mobilom a bankom

2019 a mobilbankolás éve: egyre jobb és gyorsabb alkalmazások állnak a rendelkezésünkre, hogy bárhonnan intézhessük pénzügyeinket, ugyanakkor még mindig fájóan kevés az olyan app, amivel tényleg elfelejthetjük nem csak a bankfiókot, de az asztali böngészős netbankot is. Tavaly több pénzintézet is frissítette az alkalmazását. A számlaegyenleg ellenőrzése és az utalás ma már alap, viszont az olyan kiegészítő, de nagyon hasznos szolgáltatások, mint a automatikus költségvetéskezelés vagy a kiadástervezés még csak igen kevés bank kínálatában található meg. A Bank360 információi szerint 2019-ben több bank is elindulhat a mobilon igényelhető személyi kölcsönökkel is, de érkezhetnek a vagyonépítéshez szükséges funkciók, mint például az értékpapírszámla-kezelés, illetve még több banknál tudunk majd okostelefonon keresztül bankszámlát nyitni.

Ügyintéző helyett mesterséges intelligencia

Már téged is feszélyez, hogy percekig csak az idegesítő muzsikát hallod a vonal másik végén, ügyintéző meg sehol? Órákat kell várnod a bankfiókban, hogy valamit végre elintézhess? Hamarosan ennek is vége, hiszen ma már chatrobotokkal beszélgethetünk a problémánkról és mesterséges intelligenciával vezérelt alkalmazásokon keresztül választhatjuk ki a bankok kínálatából a számunkra leginkább kedvező termékeket anélkül, hogy feleslegesen várakoznánk egy hús-vér ügyintézőre. Itthon leginkább hitelkalkulátorokkal találkozhatunk, amelyek jelentősen leegyszerűsítik a dolgunkat, de hamarosan akár saját, személyre szabott robotbankárt is kaphatunk, amely a számunkra legmegfelelőbb terméket ajánlja minden helyzetben.

A mobilom a pénztárcám

Jelenleg mindösszesen 5 bank kínál applikációjával mobilfizetést, azaz azt, hogy bankkártya nélkül, pusztán a telefonunkba digitalizált kártyával fizessünk valamiért. Bár egyelőre kevés banknál érhető el ez a lehetőség, így is több mint  négymilliószor fizettünk mobiltelefonnal az elmúlt két évben a Mastercard adatai szerint, azaz látszik, hogy igen népszerű fizetési megoldásról van szó.  2019-ben még több bank ajánlhatja fel ezt a lehetőséget ügyfeleinek, hiszen egyszerűbb, gyorsabb és sokkal biztonságosabb megoldást jelent a mobilfizetés.

PSD2 - mi változik?

Aránylag kevés szó esett róla, de a bankoknak idén január 1-től kellett megnyitniuk a rendszereiket a kisebb fintech cégek előtt a 2017 szeptemberében elfogadott PSD2-re vonatkozó törvénycsomag értelmében. Ez alapján akár már most jöhetnek olyan vállalkozások, amelyek valamilyen szolgáltatást - például a már említett vagyontervezést - kínálva rácsatlakozhatnak a banki adatbázisokra. Ezeket a szolgáltatások az engedélyünkkel hozzáférhetnek a mi adatainkhoz is, így személyre szabottan használhatjuk azokat: például a banki költéseink alapján hasznos tippeket adnak spórolásra, vagy összehasonlítják a banki költségeinket más bankok ajánlataival és ajánlatot tesznek. A PSD2-nek való megfelelés a bankok részéről 2019. szeptemberétől kötelező.

Biztonságosabb bankolás

Szintén a PSD2 hozadéka, hogy a bankoknál kötelező lesz az erős ügyfél-hitelesítés. Ez azt jelenti, hogy a vásárlásainkhoz (akár netes, akár fizikai) az eddigi egyfaktoros hitelesítésről át kell állni a kétfaktorosra 2019. szeptemberétől, ezzel csökkentve a visszaélések kockázatát. Azaz például a netes vásárlásokhoz nem lesz feltétlenül elég megadni a bankkártyaadatokat, hanem a mobilunkra küldött jelszóra vagy biometrikus adatra is szükség lesz.