h i r d e t é s

730 ezren fordultak meg az Arany-emlékév programjain

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

730 ezren fordultak meg az Arany-emlékév programjain

2018. március 02. - 20:46

 

Valóságos társadalmi mozgalom alakult ki az Arany János Emlékévben: fiatalok, idősek, iskolák, színházak, múzeumok mind-mind remek ötletekkel álltak elő, hogyan lehetne Arany Jánosról megemlékezni - tekintett vissza a centenáriumi rendezvényekre az M1 aktuális csatorna pénteki adásában Áder János köztársasági elnök.

A színpadon Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke köszönti a vendégeket az Arany-év lezárásaként rendezett Arany 201 gálaesten a Pesti Vigadóban 2018. Március 2-án, a költő 201. születésnapján. Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A hivatalosan pénteken befejeződő centenáriumi Arany János-emlékév programjain eddig 730 ezer ember fordult meg 460 határon inneni és határon túli helyszínen. 

Az 1817. március 2-án született Arany János tiszteletére az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany-emlékévet hirdetett, melynek programjai a 2018-as esztendőben is folytatódnak. A 4 milliárd forintos keretből megvalósuló programsorozat koordinálására Arany János Emlékbizottság alakult, melynek elnöki tisztét Áder János látta el. 

Az emlékév gazdag programjából az államfő három fontos elemet - a nagyszalontai Csonkatorony rekonstrukcióját, a költőnek tíz évig otthont adó Nagykőrös múzeumának felújítását, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum által szervezett eseménysorozatot

- emelte ki.

 A házigazda Kaláka együttes az Arany-év lezárásaként rendezett Arany 201 gálaesten a Pesti Vigadóban 2018. Március 2-án, a költő 201. születésnapján. Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nagyszalontán, a költő szülővárosában egy évvel ezelőtt még igen rossz állapotban állt a Csonkatorony: az épületben nem volt fűtés, sem korszerű kiállítótér, de felújításra szorult a bútoroktól a kéziratokig az ott bemutatott Arany-relikviák jelentős része is - idézte fel Áder János. Kiemelte, hogy ezt a munkát az elmúlt egy év alatt szinte teljes egészében sikerült elvégezni, a felújítás befejeződött és egy új, sokkal izgalmasabb kiállítótér jött létre; restaurálás céljából pedig - a román hatóságok engedélyével - Magyarországra szállították az Arany-relikviák jelentős részét.

Nem kevés munkát adott az emlékbizottságnak, hogy rengeteg javaslat, ötlet, kérés érkezett az ország különböző pontjairól azzal kapcsolatban, hogy meg szeretnének emlékezni Arany Jánosról.

A pályázati szempont itt egyedül a minőség volt, hogy Arany Jánoshoz méltó kiállítások, színpadi produkciók, egyéb programok valósuljanak meg

- hangsúlyozta az államfő.

A köztársasági elnök értékelése szerint a programkínálat rendkívül sokszínű volt: az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Nemzeti Színház és még számos intézmény, együttes emlékezett meg verses estekkel Arany Jánosról.

Áder János köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita, valamint Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, illetve Radványi Barna és Huzella Péter, a Kaláka együttes tagjai (b-j) beszélgetnek az Arany-év lezárásaként rendezett Arany 201 gálaesten a Pesti Vigadóban 2018. Március 2-án, a költő 201. születésnapján. Forrás:MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Áder János emlékeztetett arra, hogy Arany János maga is szerzett zenét, dalai közül néhány fenn is maradt: innen származott az ötlet, hogy a költő verseit, balladáit mai zenekarok zenésítsék meg és ezeket a felvételeket külön lemezen is kiadják.

Az államfő felhívta a figyelmet az emlékév még hátralévő programjaira is: a Kaláka együttes szervezésében Arany 201 címmel tartanak ünnepi koncertet péntek este a Pesti Vigadóban, miután az együttes Magyarország, sőt a világ számos pontján megfordult Arany János műveire épített műsorával.

A Toldi történetéből animációs film is készül egymilliárd forintos forrásból. Ez a munka nem fejeződik be az emlékév zárásáig, ám a támogatás odaítélésénél ennél fontosabb szempont volt, hogy a legjobb magyar rajzfilmes hagyományoknak megfelelő színvonalú rajzfilm jöjjön lére a Toldiból - hangsúlyozta Áder János, aki azt is elárulta, hogy a munka két verzióban is megvalósul, így tizenkét részes sorozatként és egészestés filmként is látható lesz.

(MTI)


 

h i r d e t é s