h i r d e t é s

75 éves Chuck Norris

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

75 éves Chuck Norris

2015. március 08. - 19:31
0 komment

 

De úgy is fogalmazhatunk, hogy az elmúlt 75 év Chuck Norrisos.

Az amerikai színész-harcművész-patrióta világhírnévnek örvend, főleg az elmúlt 10 évben. Igaz, viszonylag kevés olyan rajongója akad, aki annyira komolyan venné a Norrist, mint egy időben ő saját magát. De vegyünk komolyabbra a hangnemet, ismerve a pörgőrúgás lehetséges szövődményeit...

Az amerikai, akit mindenki ismer. Egy amerikai, aki nélkül nincs B kategóriás akciófilm. Egy amerikai, aki puszta kézzel harcképtelenné tesz egy zászlóaljat. Egy amerikai, akiről hidat akart elnevezni a magyar internetfelhasználó társadalom. De vajon kit takar az emblematikus szakáll (mely alatt a rossz nyelvek szerit egy harmadik ököl rejtezik)?

Carlos Ray Norris 1940. március 10-én született az Egyesült Államokbeli Oklahoma kevéssé ismeretes Ryan városában. 1958-ban csatlakozott a légierőshöz, s az Dél-Koreában eltöltött időszakban ismerkedett meg a tangszudó elnevezésű küzdősporttal. Innen leszerelését követően egyenes út vezetett a taekwondóhoz, a Jiu Jitsuhoz, majd a Shito-Riu karatéhoz.
1968-ban elnyerte a középsúlyú karate-világbajnoki címet, amit aztán visszavonulásáig hat éven át megvédett.
A tragikusan elhunyt Bruce Lee tanítványa és barátja volt a „lázadó hagyományőrző” korai haláláig. Lényegében neki köszönheti komoly sikereit a harcművészetek terén. Persze Hollywoodba is Lee közbenjárásával jutott el.

Olyan, elvileg feledhető, gyakorlatilag kultikussá vált filmek fűződnek nevéhez, mint a Delta Kommandó, Az elnök zsoldosa, vagy az Ütközetben eltűnt.

Chuck Norris az amerikai patrióta karakterének tökéletesen jellegzetes képviselője. Mélyen vallásos, politikai nézeteit illetően elég annyit elárulni róla, hogy több százezer dollárral támogatta eddig a konzervatívokat, s George Bush személyes jó ismerőse.
Sokat kampányol az amerikai szabadelvűség ellen, legutóbb például arról beszélt, hogy a közoktatás egyik legnagyobb problémája, hogy a tanárok az evolúciós elmélettel tömik a gyerekek fejét, eltiporva ezzel a kicsik istenhitre való fogékonyságát.

Akárhogy is, Chuck Norris viccet most nem említünk, nehogy baj legyen. Nem tesszük fel például a kérdést, hogy hány fekvőtámaszt képes lenyomni a Chuck Norris, mert mindenki tudja, hogy az összeset.


 

h i r d e t é s