h i r d e t é s

8 "tuti tipp", amelyektől tuti nem csökken a rezsi

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

8 "tuti tipp", amelyektől tuti nem csökken a rezsi

2022. július 23. - 06:26

Mióta megjelentek az új rendeletek és módosultak a tarifák a földgáz és a villamosenergia esetében, mindeni azt kutatja, hogy vezesse energitakarékosabban a háztartást, miként tud spórolni, hogy lefaragjon valamennyit a számlák összegéből.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az elmúlt napokban rengeteg helyen olvashattunk tippeket, tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan és miként érdemes használni otthoni készülékeinket, milyen trükkök vannak a házi rezsicsökkentésre. Ám jó, ha elővigyázatosak vagyunk, nem minden ötlet célravezető. Sőt, vannak köztük olyanok is, amelyekkel egyáltalán nem spórolhatunk, se energiát, se pénzt. 

Nyolc tanács, ami semmit nem ér

  1. A ruhák nem lesznek tiszták 30 fokon: Rengeteg áramot takaríthatunk meg, ha alacsonyabb hőmérsékleten mossuk a ruhákat. A legtöbb mosópor ma már 30 C-on is ugyanolyan jól működik, mint magasabb hőmérsékleten. Ha egy különösen makacs foltot próbálunk eltávolítani, próbáljuk meg mosás előtt folttisztítót használni.
  2. A termosztát felcsavarása után gyorsabban melegedik fel a lakás: Mítosz. Ha hideg házba érünk haza, nagy a kísértés, hogy felcsavarjuk a termosztátot abban a reményben, hogy így gyorsabban felmelegszik a ház. Sajnos nem fog. A kazán ugyanazon az állandó fordulatszámon működik, függetlenül attól, hogy a termosztátot 20 C-ra vagy 30 C-ra állítjuk, éppen ezért, otthonunk nem melegszik fel gyorsabban.
  3. Bekapcsolva kell hagyni a fűtést, úgy kevesebbet fogyaszt: Egy másik gyakori mítosz. Ne fizessünk a nem használt hőért! Ha nappal nem vagyunk otthon, nincs szüksége a fűtésre. Még, ha egy kicsit lejjebb is vesszük a termosztátot, a kazán folyamatosan bekapcsol, és energiát használ. Ehelyett az időzítővel programozzuk be a központi fűtést úgy, hogy az kikapcsoljon, amikor elhagyjuk a házat, majd visszakapcsoljon, hogy felmelegítse a házat körülbelül fél órával azelőtt, hogy hazaérünk.
  4. A mosogatógép káros a környezetre: A mosogatógépek gyakran rossz hírnévnek örvendenek. Pedig, ha megfelelően használják, valójában kevesebb energiát fogyasztanak, mint a kézi mosogatás. Ügyeljünk arra, hogy a mosogatógép mindig teljesen meg legyen töltve és megfelelően legyen egymásra rakva benne minden, hogy valóban minden edény és serpenyő felülete hozzáférhető legyen a vízsugarak számára.
  5. Ha fűtünk, nem nyitunk ablakot: Ha egész nap be van kapcsolva a fűtés, az otthonunkban fülledt érzést kelthet, és ez hatással lehet az egészségére, példáu kiszáradhat a bőrünk és az orrmelléküregek is. Ez akár fejfájást és orrvérzést is okozhat. Sokan nem nyitnak ablakot, mert attól tartanak, hogy "kiszökik a meleg a házból". De az állandó zárva tartás csökkenti a szellőzést, ami nedvességet, penészt és rothadást okozhat. Próbáljunk meg naponta néhányszor öt-tíz percre kinyitni az ablakot a hidegebb hónapokban is. Ez nagyon fontos az egészségünk szempontjából is.
  6. A vastag, nehéz függüny jól szigeteli az ablakot: Bár az ablak közelében kevesebb huzatot érezhetünk, a hideg ablak és az anyag közötti levegő lehűl, és gyorsabban esik le, mint a helyiség többi részében. Tehát, ha szeretjük a hangulatos, nehéz ablakburkolatokat, tekintsük esztétikai választásnak, és ne energiatakarékossági intézkedésnek.
  7. Használjunk mobil fűtőtesteket, hogy bemelítsük a házat: Ez a gyakorlat valójában többe kerül, mint gondolnánk. A helyiségfűtők működtetéséhez szükséges villamos energia drága, főleg a következő időszakokban lesz az. A nyitott ajtók a helyiség egyenletes felfűtésével elősegítik a fűtés hatékonyságát.
  8. Jobb, ha a melegvíz-bojlert folyamatosan bekapcsolva hagyjuk, ahelyett, hogy be- és kikapcsolnánk: Ez egy nagyon gyakori mítosz . De valójában nem kell állandóan melegíteni a vizet. A bojler vagy kazán meleg vizet melegít, amelyet egy tartályban tárol. Mindaddig, amíg a tartálynak jó szigetelőköpenye van, egész nap melegen tartja a vizet anélkül, hogy folyamatosan újra kellene melegíteni. Használhatunk egy időzítőt a víz melegítésére egy-két órán keresztül minden nap, közvetlenül azelőtt, hogy általában meleg vízre lenne szükség a fürdéshez vagy zuhanyozáshoz. A modern mosógépek, mosogatógépek pedig hideg vizet vesznek fel és maguk melegítik fel azt.

(chil.uk.com)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky