h i r d e t é s

A 3D nyomtatás átalakítja az építőipart

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A 3D nyomtatás átalakítja az építőipart

2017. augusztus 27. - 06:50

Az ismert vállalatvezetési konzultációs cég, a McKinsey & Company az építőipar – digitális – jövőjéről készített tanulmányában más technológiák mellet a 3D nyomtatás is fontos szerepet játszik. - írja a FEE3DEE Blog

3D nyomtatással készülő ház - Forrás: Inhabitat

A 3DP-t eddig is használták a területen, teljes potenciálját viszont még távolról sem aknázták ki, sőt, inkább csak kísérletezésekről, kuriózumszámba menő, egyes esetekben a Guinness Rekordok Könyvébe kerülést (gyorsaság, épület vagy a printer mérete stb.), prioritásként kezelő projektekről, és nem a technológia általános építőipari elterjedéséről beszélhetünk. A közeljövőben viszont pont erre számíthatunk, és a 3DP egyik legnagyobb léptékű alkalmazása ezen a területen várható, a McKinsey szerint az építőipar digitális holnapjának egyik kulcstényezője lesz. A 3D nyomtatás egyelőre még nem kész nagyszabású építési projektekre, de ez hamar megváltozik.

Ezt a holnapot öt trend határozza meg: HD tervrajzok és geolokáció, következőgenerációs 5D épületinformáció-modellezés (BIM), digitális együttműködés és mobilitás, „dolgok internete” (IoT) és fejlett analitika, jövőbiztos tervezés és építkezés. A 3DP az utolsó trend része, a McKinsey egyrészt új építőanyagokban, például önjavító betonban, aerogélekben (a legalacsonyabb sűrűségű szilárd anyagokban), nanomatériákban, másrészt innovatív megközelítésekben, mint a 3DP-ben és előre összeszerelt modulokban látja a megvalósulást. Elterjedésükkel csökkennek a költségek, felgyorsul a munka, javul a minőség és a biztonság, tehát mindenki jól jár velük.

A 3D nyomtatást almodulok létrehozásához, betonszerkezetek összeszerelés előtti kiegészítéséhez, belső munkákra használhatják. Előzetes összeszerelésen azt értik, hogy a modulokat nem a helyszínen rakják egybe. E tevékenységekből természetesen robotok és robotikus rendszerek is kiveszik a részüket. A munka nagy részét gépek fogják végezni, repetitív és változatosnak egyáltalán nem nevezhető tevékenységekben (csempézés, téglarakás, hegesztés, bontás, beton újrahasznosítása stb.) helyettesítik az embert. Mindehhez persze maga a tervezés is megváltozik.

Itt jön képbe az izgalmasan hangzó 5D épületinformáció-modellezés, ami egy kicsit csalóka – és fellengzős – elnevezés, mert a három dimenzió, a térbeli paraméterek mellett az ütemtervet és a költségeket (tehát nem térbeli pluszdimenziókat) is figyelembe veszik a CAD-tervezésnél. Az építőipari cégeknek szoftverszinten kell egyetlen rendszerbe integrálni a 3D modellező, költségvetés- és ütemtervező megoldásokat. Így kétségtelenül pontosabban előrelátják az egész folyamatot, hatékonyabban és korábban azonosítják a kockázatokat, végeredményben pedig jobb döntéseket hoznak.

 

freedee.blog.hu