h i r d e t é s

A befogadott venezuelaiakkal foglalkozik a BBC

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A befogadott venezuelaiakkal foglalkozik a BBC

2019. március 04. - 09:13

 

„Tartanak a jövőtől azok a magyar származású venezuelaiak, akik az Orbán- kormány segítségével jutottak ki Venezuelából, amikor a latin-amerikai országban sűrűsödni kezdtek a bajok – írja terjedelmes tudósításban a BBC, amelynek pikantériáját az adja, hogy a vadul menekült-ellenes Orbánék titokban menekültek százait karolták fel. Az ügy végül kipattant. A menekülthullám csillapodott, pedig még sokszázan várnak az utazásra.

A kép illusztráció! - Forrás: 24.hu

Az elmúlt időszakban 350 olyan venezuelai állampolgár érkezett Magyarországra (az elsők tavaly áprilisban), akik fel tudnak mutatni valamilyen magyar szálat a családjukban. Egyelőre még további 750-en – de vélhetően később még többen – várják az utazást Caracasban, amelyet teljes egészében a magyar állam finanszíroz. Miként azt a 12 hónapos integrációs programot is, amelynek részeként például nyelvtanfolyamokat is szerveznek számukra.

A segítségnyújtás szöges ellentétben áll a menekültkérdésben képviselt orbáni állásponttal – amit a BBC be is mutat. Azt, hogy miközben a nacionalista miniszterelnök vezette Fidesz folyamatosan plakátkampányokkal, újsághirdetések útján folytatja európai parlamenti kampányát olyan tartalommal, amit az EU hazugnak minősített, addig a legtöbb, menekülteknek szóló  programot beszűntették. Tavaly, az első nyolc hónapban összesen 94 ember kapott menedékjogot, 290-en pedig más formában maradhattak az országban.

Meglepő és ironikus az a nagyvonalúság – mutat rá az írás –, ahogyan és amilyen melegen fogadja a magyar kormány a venezuelai felfordulás elől menekülőket, kiváltképpen annak fényében, mennyire ellenségesek Orbánék a bevándorlókkal szemben és milyen mértékben ellenzik a menedékjog megadását. Nem véletlen, hogy kifejezetten arra kérték a befogadott venezuelaiakat, hogy ne beszéljenek a sajtóval, mert nehezen tudnák kommunikálni a programot. „A kormányszóvivő nagyon erőlködött, hogy elmagyarázza: a befogadottak igazi magyarok, akik most hazatérnek, pedig nagyon kevesen vannak köztük olyanok, akik tényleg Magyarországon születtek, nem hogy beszélnének magyarul – írja a BBC, megjegyezve, részint a II. világháború elől menekülők, részint az 56-osok utódai jönnek most Magyarországra.

A hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó befogadottak szavaiból egyébként kiderül, hogy félnek a jövőtől, nem tudják, mi lesz velük miután letelik az egy éves államilag finanszírozott program, miből fognak élni, hiszen például nyugdíjra sem lesznek Magyarországon jogosultak. Váltig állítják, hogy amint rendeződik a helyzet, Maduro megbukik, természetesen vissza szeretnének menni Venezuelába, hiszen „az az otthonom” – mondta egyikük. (hirklikk.hu)


 

h i r d e t é s