h i r d e t é s

A belső terek megtervezésének 7 sarokköve

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A belső terek megtervezésének 7 sarokköve

2022. június 17. - 13:30

Amikor a semmiből tervezünk meg egy belső teret, 7 kulcsfontosságú elemet feltétlenül figyelembe kell venni. Ezek nélkül ugyanis elképzelhetetlen lenne még a legprofibb belsőépítész vagy lakberendező számára is, hogy kiegyensúlyozott légkört lehessen létrehozni. Lássuk, melyek a legfontosabb kritériumok a belső térrészek kialakítása során!

Első elem: a tér

A lakberendezés legelső mozzanata, hogy átérezzük a kialakítani kívánt térnek a méreteit. A szoba teljes terjedelmének valamint az ajtók és ablakok elrendezésének ismerete feltétlenül szükséges a zökkenőmentes műveletekhez. A bútorokkal teli teret pozitív térnek, míg az üreset negatívnak nevezik. A pozitív és negatív tér egyensúlyával igazán hívogató helyiséget alakíthatunk ki.

Második elem: a vonalak

A vonalak szerkezetet, kreativitást és irányérzéket hoznak magukkal, ezért mindenképp vegyük őket figyelembe. Háromféle vonallal szükséges foglalkozni: a vízszintessel, a függőlegessel és a dinamikussal. A vízszintes vonalak megtalálhatók pl. az asztalokban, székekben és más hasonló lakberendezési tárgyban. A függőlegesek jellemzően ajtóktól, ablakoktól és könyvespolcokról származnak. A dinamikus vonalak cselekvésre ösztönöznek, mint például egy felfelé tekeredő lépcső.

Harmadik elem: a formák

A forma vonatkozhat a helyiség alakjára, de ugyanúgy a bútorokra, a dekorációkra vagy akár a világítótestekre is. Két fő típusát különböztetjük meg, a geometrikust valamint a természetest. A geometriai formák mesterségesek, mint a bútorok, míg a természetesek közé sorolhatók pl. a növények. Előbbiek általában erőt, a lekerekített változatok pedig lágyságot sugároznak.

Negyedik elem: a fények

A fény alapjaiban határozza meg a helyiség hangulatát, akár természetes, akár mesterséges. Mindkettő egyensúlya szükséges ahhoz, hogy a szoba kellemes hangulatot árasszon reggeltől estig. A rendelkezésre álló világítás figyelembevétele tervezéskor emellett segítheti a tér színeinek megválasztását is.

Ötödik elem: a színek

A színek élettel és vidámsággal töltik meg a helyiséget, egy kis kreativitással pedig kontraszt létrehozására is használhatjuk. Gyakran a belső tér megfelelő hangulata a legjobban úgy biztosítható, ha a színpszichológiát vesszük alapul.

Hatodik elem: a textúrák

A textúra célja, hogy mélységet és érdeklődést keltsen. Két típusa létezik: a vizuális és a tényleges. Előbbi csupán megjelenésében hasonlít a valódi textúrára, utóbbi azonban jól látható és érezhető. Ha esetleg túl szeretnénk adni az ingatlanon, a következő potenciális tulajdonosnak sokkal vonzóbbá tehetjük, ha különböző textúrákat adunk hozzá. Így nem mellesleg megspórolhatunk egy jelentősebb dizájnfrissítést is.

Hetedik elem: a minták

A minták hasonlóan a textúrákhoz érdeklődést és izgalmat varázsolnak a belső terekbe. Ide tartozik a szobában található összes ismétlődő díszítőelem. Fontos azonban leszögezni, hogy a kulcs a mértékletesség – a minták túlzott használata ugyanis zsúfolttá teszi a teret, és feszengést, szorongást válthat ki az emberben. Ha bizonytalanok vagyunk otthonunk belső tereinek megtervezésekor, a legbiztosabb profi segítséget igénybe venni. Tipp: az Arany Fotel kárpitos műhely több, mint 60 év tapasztalattal rendelkezik a kézműves bútorok és a lakberendezés világában – munkatársaik szakértő tanácsadással szolgálnak, legyen sző otthondíszítésről vagy a belső terek felfrissítéséről.