h i r d e t é s

A berlini fal ledöntésének 30. évfordulója

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A berlini fal ledöntésének 30. évfordulója

2019. november 09. - 12:52

 

A fal 1989 november 9-i leomlása a hidegháború befejeződésének emblematikus dátumává változott.

Walter Steinmeier német szövetségi elnök beszédet mond a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen - Mellette Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Milos Zeman cseh és Zuzana Caputova szlovák (j-b) államfő. - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Axel Klausmeier, az emlékhely (Gedenkstätte Berliner Mauer) igazgatója beszédet mond a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én.


Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Frank-Walter Steinmeier német, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Zuzana Caputová szlovák és Milos Zeman cseh (j-b) államfő a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én.


Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Résztvevők virágokat helyeznek el a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én.


Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Résztvevők a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én.

 

A berlini fal a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén. 1961 és 1989 között létezett. A hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált.


A fal építése 1961-ben a Brandenburgi kapunál
Forrás: wikipedia / German Federal Archives 

1961. augusztus 13-án szögesdróttal választották el Berlin keleti és nyugati felét. Ezt a szögesdrótot váltotta fel később a betonból épült és védelmi zónákkal határolt fal. Létezésének szűk három évtizede alatt a fal egyre kifinomultabb, a szökést szinte teljesen lehetetlenné tevő határzárrá alakult át. Számos szökési kísérlet végződött a menekülők halálával. A fal 1989-es leomlása a hidegháború befejeződésének emblematikus dátumává változott. 1989. november 9-én a berlini fal leomlása után, Helmut Kohl előterjesztett egy tízpontos programot a két Németország egyesítésére. A létesítmény legnagyobb részét a két német állam egyesülése után lebontották, napjainkban már csak egyes szakaszai láthatóak.


A falat nyugatról graffitik borították
Forrás: wikipedia / Bogdangiusca

 

h i r d e t é s