h i r d e t é s

A biligyár

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A biligyár

2021. december 14. - 10:53

A közvetlen tervutasításos időkben (Rákosi, Kádár első korszaka) Budapestről határozták meg, hogy a Kajdácsmonostori Fémművekben hány bilit kell gyártani a tárgyévben. Az elképzelés új életre kelt.

Miután Lázár, vagy két hete előénekelt, megfenyegetve az élelmiszer-kiskereskedelmi láncokat, Semjén máris beterjesztett egy törvényjavaslatot, a hamarosan lejáró szavatosságú élelmiszer készletük kötelező felajánlásáról az állam javára.

Ehhez január elsejéig tervet kell készíteniük az ide tartozó áruféleségekről, cikkre lebontva. Hogy aztán valakik, valahová, valamilyen céllal az állam nevében elvigyék.

Kártalanítás nélkül.

Tekintsünk el most attól, hogy ez egyszerű rablás. A cégek által megvásárolt, kifizetett termékeket egyszerűen elorozzák.

Tekintsünk el most attól, hogy az egész elképzelés sérti az uniós (de mindenfajta) versenyjogot, ezért úgyis hazavágják Brüsszelben.

Tekintsünk el most attól, hogy az így begyűjtött, három-négy nap múlva felhasználhatatlan élelmiszerek a szemétre kerülnek majd, mivel az országos begyűjtőnek kellene kiosztania, eladnia.

Tekintsünk el most attól, hogy az egész cirkusz – a vegzáláson kívül – teljesen értelmetlen, csak a nép, a Fidesz-talpasok hülyítésére szolgál.

Tekintsünk el most attól, hogy a multik majd beépítik a veszteséget az áraikba, és mi, vásárlók fizetjük meg.

Tekintsünk el attól, hogy a szokás szerint kivételezett CBA veszteségeit a konkurencia cseszegetése nem tünteti el, mivel ez a hazai üzletlánc a legdrágább az összes közül.

Tekintsünk el most attól, hogy e pimasz, agresszív lépés nem fogja kiváltani az érintett brit, francia, német, osztrák kormányok szimpátiáját.

Tekintsünk el most attól, hogy a multik kiebrudalása után egy-két felvásárló konkurencia-mentesség által növelt túlerejének kitett "megvédelmezni kívánt magyar gazdák" és a magyar vevők számára a nemzetközi üzletláncok eltűnése csakis veszteséget, drágulást, mellette az árukínálat szűkülését eredményezné.

Pillanatnyilag csak attól ne tekintsünk el, hogy fő keresztény, az elesettekről gondoskodó, senkit, különösen Völner Pált az árok szélén nem hagyó Őméltóságaik megint a legvékonyabb pénztárcájúakon rúgnak egyet: azokon, akik eddig ezeket az élelmiszereket féláron megvehették.

Rúgnak, a már egyszer megbukott gazdaságirányítási rendszer felélesztésével.

Az ötvenhathoz vezetett.

Matolcsy pedig, újabban, úgy látszik politikai szakértő-stratégaként szintén meresztette tegnap a hajakat.

(Ezekkel az ügyekkel, meg a Városháza és a főpolgármester-helyettes lakásának házkutatási célú lerohanásával a nem létező nyomozás érdekében, az erről szóló hírekkel ellensúlyozni kellett a Völner-ügyet, melynek parlamenti tárgyalására a nagy szájú Varga Juditnak nem volt bátorsága elmenni, meg a tényt, hogy Macron az ellenzékkel is tárgyalt?)

Szóval, hogy aszongya: Budapest fejlődésképtelen, szét kell szabdalni az 1873. évi állapotoknak megfelelően.

Le kell választani:minden külső kerületet, inkluzíve Óbuda, mely utóbbi speciel 1873-ban egyesült Budával és Pesttel, kedves helytörténész úr!

Az ötlet (megint előéneklés Lázár módjára?) elmebajjal kevert szándék az ellenzéki góc felszámolására.

Közigazgatási úton (és a lényeg: a forrásokat) szétszedni egy városszerkezeti, lakhatási, közlekedési, áru- és minden más ellátási szempontból összenőtt organizmust?

Mitől lesz fejlődőképesebb a maradék? És mitől lesz fejlődőképesebb a jó néhány új, önálló város? Mitől jobb visszamenni a középkorba? Ezt sajnos elfelejti kifejteni a stratéga úr! Csak!

A Matolcsy által hivatkozott külföldi példák pedig nem mérvadóak: Belgiumban, Hollandiában a településszerkezet kialakulása történetileg egész más úton zajlott.

Unortodox Györgynek egy pohár hideg vizet ajánlok! A fejére!

A gazdaság hanyatt lökésében már tevékenyen részt vett. Máshoz már ne nyúljon!

Címkék: 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s