fbpx A Bogányi Trió kamaraestje | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Bogányi Trió kamaraestje

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A Bogányi Trió kamaraestje

2018. április 23. - 19:06

 

2018. április 25. szerda, 19:00 – Liszt Ferenc Hangversenyterem.

Egy igazi kamarazenei csemege várja közönséget a Bogányi Bence fagottművész, Fejes Krisztina zongoraművész és Kuti László zongoraművész alkotta Bogányi Trió estjén.

Bogányi Trió: 

  • BOGÁNYI Bence fagottművész 
  • FEJES Krisztina zongoraművész
  • KUTI László klarinétművész

Műsor:

  • Wolfgang Amadeus MOZART: Kegelstatt Trio, K. 498
  • Robert SCHUMANN: Märchenerzählungen, op. 132
  • Roger BOUTRY: Interferences I
  • Frederic CHOPIN: Grande Valse op.18
  • WEINER Leó: Peregi Verbunk
  • Mikhail GLINKA: Trio Pathetique
  • KOVÁCS Béla: Greetings from Balkan

BOGÁNYI Bence magyar zenészcsaládból származik. Az első fagottóráit 9 évesen Bokor Györgytől kapta, majd Helsinkiben, később pedig a Sibelius Akadémián folytatta tanulmányait. Nordplus ösztöndíjasként tanult Malmőben, majd egy évet a Detmoldi Zeneművészeti Főiskolán. 2004-ben kitüntetéssel diplomázott Berlinben.

Számos nemzetközi verseny győztese volt. 1997-ben kapta az első állását szólófagottosként a Helsinki Állami Operaházban. 2002-ben került ugyanebbe a pozícióba a Helsinki Filharmonikus Zenekarhoz, mielőtt a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződött 2004-ben. 2007-től 2013-ig a Müncheni Filharmonikusokkal dolgozott, mint szólófagottos. Szólistaként beutazta Európát, és rangos zenekarokkal játszott együtt.

A nagy finn zeneszerző, Kalevi Aho által a számára komponált fagottversenyt 2005-ben mutatták be Helsinkiben. Kamarazenészként is számos meghívásnak tett eleget, a legjelentősebb fesztiválokon szerepelt egész Európában. 2009 óta a Nürnbergi Zeneművészeti Főiskola fagottprofesszora, 2013 szeptemberében felkérték a Hannoveri Zenei, Színházművészeti és Média Főiskola professzorának is. Európában és Ázsiában is tart mesterkurzusokat.

FEJES Krisztina zongoraművész tanulmányi évei alatt számos nemzetközi verseny helyezettje. E nemzetközi sikernek és szakmai elismeréseknek köszönhetően több hazai és külföldi felkérést tudhat magáénak. Koncertezett már Európa, Dél-Amerika és Ázsia nagy hangversenytermeiben. Számos nemzetközi fesztivál meghívottja hazánkban és külföldön. 
Gazdag és sokszínű repertoárja barokk zeneművektől a kortárs alkotásokig terjed.

A magyar kortárs zenei élet meghatározó művészegyénisége, számos élőzenei felvételt készít, továbbá ősbemutatók kötődnek nevéhez. 2011-ben elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat. 2012-ben előadóművészi tevékenységéért Artisjus-díjjal jutalmazták. Az MMA – Magyar Művészeti Akadémia – ösztöndíjasa a 2017/2018–as évadban. 

Lélekkel teli melódiavezetéssel és harmonikus billentéssel játszik a magyar zongoraművésznő.

Silvia Adler – Darmstadt - 2008

KUTI László klarinétművész magyarországi tanulmányainak befejezése után a grazi Zeneművészeti Egyetemen folytatta zenei tanulmányait. A Concertino Prága nemzetközi zenei verseny győztese, fiatal szóló előadóművészként fellépett Prágában, Bécsben, Grazban és Japánban is. Három évig a Japán Hyogo Performing Arts Center szimfonikus zenekar szóló klarinétosa, majd a Berlini Filharmonikus Zenekar akadémiájának ösztöndíjasa.

2009 óta a Müncheni Filharmonikusok szóló klarinétosa, rendszeres vendégfellépője különböző zenekaroknak. A Müncheni Filharmonikusok zenekari akadémiáján végzett munkája mellett klarinét oktatóként tevékenykedett a Bécsi Filharmonikusok zenekari akadémiáján Ossiachban, mesterkurzusokat tartott Koreában, Japánban és Ausztriában, valamint a Sapporói Zenei Fesztiválon.

Aktív kamara- és szóló előadóművészként számos neves fesztiválra hívják, mint pl. a bonni Beethoven Fesztivál, de állandó visszatérő vendég Izlandon, Japánban, Kínában és Brazíliában is.

A kamarazene sokszínűségét nagyrészt a kamaraegyüttesek változatos összetétele indukálja. A klarinét hangja egészen lágy, bársonyos hatást kelt Mozart és Schumann klarinéttrióiban, Glinka művében pedig csodálatos harmóniába olvad a fagott szintén kissé nazális hangjával. Ugyanakkor, ha csupán klarinét áll a zongora mellett, hangszínei sokféleségét mutathatja be a feszes verbunkdallamokon és az egzotikus balkáni melódiákon. A műsorba Roger Boutry ma is élő francia komponista műve hoz friss, új színt a fagott és a zongora izgalmas párbeszédével. Pihenésképpen pedig Chopin jól ismert műve az op. 18. Grande Valse Brillante hangzik el.

Belépőjegy: 2000 Ft | Nyugdíjas jegy: 500 Ft | PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft

A hangverseny a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a PTE közös szervezésében valósul meg, támogatja az Európai Szociális Alap.


 

h i r d e t é s

Kommentek