h i r d e t é s

A borfogyasztás illemszabályai

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A borfogyasztás illemszabályai

2020. november 16. - 09:29

 

A rendezvényeken elsősorban pezsgőket, konyakokat, whiskyket látunk felszolgálni, azonban évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bor is, melyet a szőlősgazdák gondos odaadással készítenek, és a palackozás után akár több évtized után kóstolhatnak meg a szerencsések.

Forrás: rendezvenybiblia.hu

Éppen ezért jó, ha rendezvényszervezőként tisztában vagyunk a borfogyasztás illemszabályaival, és ezek betartásával megtiszteljük ezt a nemes italt.

Egy jó rendezvényszervező nyitott és tájékozott

Rendezvényszervezőként elengedhetetlen a folyamatos tanulás, ismereteink bővítése, hiszen időről időre új trendek válnak népszerűvé, mások az elvárások, az általános sablonok unalmassá válnak, és folyamatos megújulásra és saját magunk képzésére van szükség. Ebben nyújthatnak segítséget a különféle továbbképzések, tanfolyamok és online kurzusok, mint például a MOE Rendezvényakadémia online kurzusa, ahol a saját időbeosztásod szerint tanulhatsz korlátok nélkül!

Ismereteink bővítéséhez hozzátartozik, hogy tájékozottak legyünk minden olyan témában, amely a szakmánkhoz kapcsolódhat. Így előny az is, ha például jártasak vagyunk a gasztronómiában, hiszen a rendezvények alkalmával elengedhetetlen az étel-italfogyasztás. Jó, ha az ügyfelünk számára néhány tanáccsal tudunk szolgálni legalább az italokat illetően, így tehát rendezvényszervezőként a borválasztás etikettjével is illik tisztában lennünk, hiszen manapság egyre gyakoribbak a különféle borok az egyéb rendezvényeken.

A borfelszolgálás etikettje

Rendezvényszervezőként a mi feladatunk kézben tartani mindent, igyekezzünk azon lenni, hogy a rendezvény alkalmával minden gördülékenyen menjen, és ne csússzon semmiféle hiba számításainkba. Előzzük meg a problémát, és tájékoztassuk a felszolgálót a pohár- és palacknyitási etikettről, hogy biztosak legyünk abban, hogy a rendezvényen emiatt nem kell aggódni, és a vendégek elégedettek lesznek.

A bort minden esetben borospohárban kell felszolgálni a bor fajtájának megfelelően. A pohár átlátszó és vékony legyen, hogy a kóstoló egyből érzékelhesse a bor hőmérsékletét és tisztán láthassa a színét.

A palack kinyitása során ügyelni kell a gondos kibontásra, hiszen mindez befolyásolja a bor különleges tulajdonságainak érvényesülését. A palackot a vendég szeme láttára az asztalnál kell kinyitni megfelelő dugóhúzó segítségével.

Ezt követően egy kis mennyiségű italt kell tölteni a bor megrendelőjének, aki kóstolás után eldönti, hogy megfelelő minőségű-e a bor. Az italt lassú mozdulattal a pohárba kell tölteni, de semmiképp se töltsük tele. Minél nemesebb borról van szó, annál kevesebbet illik a pohárba tölteni, mert ezáltal még inkább meg tudja mutatni tulajdonságait.


 

Kommentek

h i r d e t é s