h i r d e t é s

A CEU ünnepélyesen megnyitotta az új tanévet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A CEU ünnepélyesen megnyitotta az új tanévet

2018. szeptember 14. - 20:22

 

 A Közép-európai Egyetem (CEU) a mai napon hivatalosan is megkezdte új tanévét. 

Az évnyitó ünnepségen a CEU alapelvei - a szabad gondolkodás, a sokszínűség és a nyílt társadalom szellemében köszöntötték a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat és a meghívott vendégeket.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora üdvözölte a több mint 80 országból érkező közel 700 új diákot. Az egyetemnek jelenleg 1700 hallgatója, többszáz oktatója és munkatársa van. Öregdiákjainak száma 16.000.

Nagy örömmel fogadjuk a világ minden tájáról érkező diákjainkat, és büszkék vagyunk arra, hogy az akadémiai szabadság és a kritikus gondolkodás elveinek eltökélt képviselőjeként újabb tanévet kezdünk Budapesten.

- mondta az egyetem elnök-rektora.

Ignatieff beszédét egy másodéves diák, egy új hallgató, és egy oktató beszédei követték. Gaspar Cassado Requiebros című művét Baranyai Barnabás adta elő csellón, zongorán Szabó Marcell kísérte.

A CEU Kiemelkedő Kutatásért járó díját Uitz Renáta, a CEU Jogi Tanszékének professzora, és Sajó András, a Jogi Tanszék egyetemi tanára kapta. Erin Jenne, a Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék professzora, és Tamara Steger, a Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszék egyetemi docense részesült a CEU Kiváló Oktatásért járó díjában, amellyel az egyetem küldetésének és intézményi céljainak megfelelő, legmagasabb színvonalú oktatói munkát ismerték el.

Katharine Sarikakis, a kommunikációs tudományok professzora kapta meg a CEU bölcsészet- és társadalomtudományok kiváló oktatásáért járó európai díját, amelyet idén a hetedik alkalommal adtak át. Sarikakis a Bécsi Egyetem Médiaszabályozás- és Médiaipar-kutató Csoportjának igazgatója, és az Európai Médiaszabályozás és Integráció Jean Monnet elnöke a Bécsi Egyetemen.

A Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese és oktatója által alapított, és az egyetem Oktatási és Tanulási Központja által felügyelt díj célja, hogy támogassa az oktatói kiválóságot az Európai Felsőoktatási Térségben (European Higher Education Area - EHEA). Sarikakis nem tudott részt venni az ünnepségen, de a jövő héten Budapestre érkezik, hogy átvegye a díjat, és az ezzel járó, Steven és Linda Diener által Ilona Diener emlékére alapított 5000 eurós Diener-díjat. A korábbi díjazottakról bővebb információt itt található.


 

h i r d e t é s