h i r d e t é s

A családoknak rossz, a kormánynak jó a gyenge forint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A családoknak rossz, a kormánynak jó a gyenge forint

2019. szeptember 18. - 15:21

 

Az MSZP szerint a kormánynak több okból is érdeke a gyenge forint, ami ugyanakkor a magyar családoknak rossz, mert csökken a pénzük vásárlóértéke - mondta Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Matolcsy György jegybankelnök - Forrás: Origo.hu

A szocialista politikus kifejtette, a kabinetnek azért is jó a gyenge, jelenleg 334 forint körüli euróárfolyam, mert a költségvetésben még 311 forinttal számolt, az Európai Unió legutóbbi, 2 milliárd eurós átutalásával így 50-60 milliárd forintos nyereségre tett szert.

Kiemelte, a kormánynak emellett a gazdasági mutatók kozmetikázására is jól jön a gyenge forint. Szakács László felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök 2005-ben, még ellenzékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy bizonyos gazdasági összefüggések kedvezőbbé tétele érdekében szándékosan lerontják a munkával megkereshető jövedelmek vásárlóerejét.

"Ma ugyanez történik, ahhoz, hogy megfelelően makrogazdasági mutatókat lehessen kozmetikázni, ezért elinflálják, igazából értéktelenítik a forintot" - fogalmazott az MSZP politikusa.

Hangsúlyozta, a magyar embereknek mindez azt jelenti, hogy ugyanabból a fizetésből egyre kevesebbet tudnak vásárolni. Példaként említette, hogy a liszt 10 százalékkal, a sertéshús 11 százalékkal, a krumpli pedig 30 százalékkal drágult.

Az MSZP ezért egyetért azzal, hogy két számjegyű minimálbéremelés legyen Magyarországon - jelentette ki Szakács László, aki szerint csak így kerülhető el, hogy jövőre Románia ne előzze meg vásárlóerőben Magyarországot.

A szocialista politikus kitért arra is, szerintük azzal, hogy a Fővárosi Választási Bizottság szerdán megsemmisítette a VIII. kerületi helyi választási bizottság döntését, gyakorlatilag kimondta: a helyi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András kampányfőhadiszállásán végrehajtott razzia politikai intézkedés volt. "Soha többet nem történhet meg, hogy a karhatalmat használják választási célokra" - mondta.

Szakács László kérdésre válaszolva közölte, amennyiben a jegybank nem mozdul el a kamatemelés felé, akkor tovább fog gyengülni a forint. Jelezte, nem értik miért nem tért vissza a 2010-es kormányváltáskori 265 forintos szintre az euró árfolyama, ha azóta sikerült legyőzni a gazdasági válságot. (MTI)


 

h i r d e t é s