fbpx A csehek megmentik a világot és Magyarországot | CIVILHETES

h i r d e t é s

A csehek megmentik a világot és Magyarországot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A csehek megmentik a világot és Magyarországot

2019. augusztus 07. - 08:23

 

Cseh tudósok előrehaladott kísérletekte folytatnak egy olyan berendezéssel, amelyet a sivatagba telepítve kivonhatják a levegőben lévő vizet, majd ennek segítségével élhetővé tehetik a homoktengert. - írja a napi.hu.

Illusztráció: pixabay.com

A cseh műszaki egyetem kutatói az Egyesült Arab Emírségekben dolgoznak egy olyan berendezésen, amely napenergia felhasználásával kivonja a levegőben lévő párát - adta hírül a Radio Praha.

Ha a kísérletek sikerrel járnak, akkor a berendezés egy kisebb változatát bemutatják a dubaji expó cseh pavilonjában 2020 őszén. A S.A.W.E.R. (Solar Air Water Resource) névre keresztelt rendszer két részből áll: az egyik szolgálja a pára kivonását a levegőből, a másik felhasználja az így nyert víz egy részét a sivatag termővé tételére.

Miközben az ismert berendezések egy nap alatt 10 liter vizet tudnak előállítani a sivatagi levegőből, a S.A.W.E.R. ugyanannyi idő alatt 200 litert produkál. A sivatagi kísérletek előtt szimulált körülmények között tesztelték a rendszert - így ha a klímaváltozás miatt Kelet-Közép-Európa benne Magyarország elsivatagosodik, lesz módszer baj gyógyítására.

A cseh kertészeti egyetem munkatársai dolgoznak a rendszer második elemén, egy olyan sivatagi földművelési módszeren, amely az így nyert ivóvíz egy részét egy fotobioreaktorban hasznosítja, amely javítja a víz tápanyagmegtartó képességét. Ez lehetővé teheti a növénytermesztést az extrém sivatagi körülmények között.

napi.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek