h i r d e t é s

A csehek szerint a magyar légteret is "Daciák" védik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A csehek szerint a magyar légteret is "Daciák" védik

2022. július 27. - 07:11

Csehország légterét Magyarországhoz hasonlóan svéd gyártmányú Gripen vadászrepülők védik, ám ha megvalósulnak a prágai kormány tervei, akkor ez nem marad így sokáig. A cseh katonai stratégák nagyobbat álmodnak ennél.

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

A cseh kormány tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal F35-ös harci repülőgépek vásárlásáról - idézte a védelmi minisztérium bejelentését a Radió Praha. A tárca két repülőszázadot szerelne fel ezzel a szuperfegyverrel, ami azt jelenti, hogy körülbelül 24 F35-ös erősítené a cseh védelmi erőket. Az árat koronamilliárdok tucatjaiban mérnék, és biztos, hogy ez lenne a cseh hadsereg történetének legdrágább fegyvervásárlása.

A tervek szerint 2023 októberéig zárnák le a tárgyalásokat, ám ami a cseh felet illeti, nagyon úgy tűnik, hogy lelkesedésben nincs hiány. Ez a legjobb harci repülő, ami a piacon kapható, semmi máshoz nem hasonlítható a tudása - véli Matúš Halás, a Prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének biztonságpolitikai szakértője.

Megéri a (nagyon magas) árát

Ez a repülőgép rettentően drága, ám látva Oroszország agresszióját Ukrajna ellen nem olyan időket élünk, amikor a védelmi költségeket kellene elsősorban mérlegelni - véli a szakember, aki tett egy nem éppen hízelgő megjegyzést a cseh (és a magyar) légierőnél jelenleg szolgáló Jas-39 Gripenekre. Szerinte ha két gépet összevetjük az olyan, mintha egy Ferrarit és egy Daciát hasonlítanánk össze.

Az ellenzéki politikusok egy része nem ért egyet ezzel, szerintük a kormány presztízs okokból választaná az amerikai fegyvert, amelynek ára és üzemeltetési költsége sokkal magasabb, mint bármely más hasonló repülőgépé. Nem beszélve arról, hogy át kellene alakítani a cseh reptereket, hogy ki tudják szolgálni az F35-ötösöket.

Amúgy is modernizálni kéne

Halás erre azzal válaszol, hogy amúgy is modernizálni kellene az infrastruktúrát. A költségek ugyan valóban sokkal magasabbak, ám a két repülőgéptípus képességei nem összehasonlíthatók. Az orosz hadsereg nem rendelkezik az F35-össel összemérhető típussal, hiába állítják, hogy van valami ilyesmijük. (Egy amerikai tesztpilóta azt állította az F35-ösről, hogy bármilyen repülő eszközt vesz is célba, mire a célpont észreveszi a támadót, akár közel volt hozzá az F35-ös, akár távol, az már lelőtte - a szerk.)

A szakértő számításai szerint ha létrejön az üzlet, akkor az első F35-ös 2027-ben érkezhet meg a cseh légierőhöz, és a továbbiakra még éveket kell várni. Ezért érdemes lesz élni a Gripenek vásárlásakor kötött szerződés meghosszabbításának lehetősével, ami 2027 után két évvel nyújtaná el a svéd gépek használatának idejét. (Napi.hu)