h i r d e t é s

A csípős reggelek után bekeményít a nyárias napsütés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A csípős reggelek után bekeményít a nyárias napsütés

2019. szeptember 12. - 06:11

 

A következő napokon a hűvös hajnalokat mérsékelten meleg, napos délutánok követik. - írja az idojaras.hu.

Az Árpád téri református templom szélkakasa Debrecenben 2019. szeptember 10-én. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Front legközelebb szombaton érkezik, de jelentős változásokra nem kell számítani.

Csütörtökön délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, zivatar. Délután sok napsütés várható kevés gomolyfelhővel, számottevő csapadék nélkül. Az északnyugati szél időnként megélénkül, a délutáni csúcsértékek 23, 28 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön nem érkezik időjárási front térségünkbe, azonban a nagy napi hőingás sokunk szervezetét megviseli. - írja a meteoklinika.hu.

Csütörtökön az időjárási frontok messze elkerülik hazánkat, anticiklon alakítja az időjárást. Az éjszakai időszakban lehűl a levegő, amely elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat. Amennyiben sajgó ízületekkel ébred, kezdje a napot egy átmozgató tornával és tartsa melegen fájó végtagjait. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek.  A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra helyenként 25 fok fölé melegedhet a levegő. A néhol több mint 10 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak.

A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság, de alvásproblémákra a hűvös éjszaka miatt nem kell készülni. A melegedés okozta panaszok nem lesznek intenzívek, de a következő napokon is tartósan előjöhetnek.

A sok napsütés kedvez a hangulatnak, csupán a megélénkülő északnyugati szél ront a hő-és komfortérzeten.  Mindenképp ajánlott kihasználni a kellemes őszi napokat és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni. A reggeli időszakban nagy a megfázásveszély, fontos, hogy ne feledkezzen a meg a réteges öltözetről!

A parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, azonban az Alföldön továbbra is elérheti a nagyon magas szintet. A pázsitfűfélék, a csalánfélék, a kenderfélék, a libatopfélék és az útifű pollenjének légköri szintje alacsony marad. Az allergiás tünetek mérséklése érdekében sűrűbb kéz- és hajmosás javasolt.

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható, a napsütés azonban zavaró lehet. A napos időszakokban és alacsony napállás idején a napsütés könnyen elvakíthatja vezetés közben, a balesetek elkerülése idején viseljen napszemüveget és vezessen a megszokottnál lassabban.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, migrén, ízületi panaszok, fáradékonyság.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s