h i r d e t é s

A Déli pályaudvar helyére tervezik az új budapesti kórházat?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Déli pályaudvar helyére tervezik az új budapesti kórházat?

2015. március 05. - 16:26
0 komment

 

Még február 5-én jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, hogy tényleg szükség van egy új fővárosi kórház megépítésére, s a tervek előkésítése már folyamatban van.

Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy egész pontosan hová is szeretné felhúzni a kormány a nevezett kórházépület-komplexumot. A legfrissebb értesülések szerint elképzelhető, hogy a jó egynéhány variáció közül talán a Déli pályaudvar „helyét” választották, mint a célnak leginkább megfelelő területet.

A minden valószínűség szerint több tízmilliárd forintos beruházás megvalósításához természetesen a kormánypárton belüli egyetértésen kívül szükség van még néhány alapvető momentumra. A remélhető szakmai konszenzust követően is meg kell állapodni abban, hogy hová is épüljön majd a kórház, mely a tervek szerint tehát egy kiemelkedően összetett egészségügyi komplexum lesz.

A sajtó rengeteg állítólagos tervezett helyszínről beszámolt, így a Nyugati pályaudvar környezetéről, Csepel északi részéről, de a kevésbé vad elgondolások szerint mégiscsak a Déli Pályaudvar helye volna a leglogikusabb terület az építkezés megkezdésére. Célszerűnek közel sem nevezhető a kivitelezés gondolata, de láttunk már megvalósulni olyan megoldásokat, melyek a célszerűség elvét kevéssé vették figyelembe.

Bizonyos sajtóértesülésekből tehát arra következtethetünk, hogy a kormány talán tényleg azon gondolkodik, hogy a Déli pályaudvarra tervezze a beruházást. Erre olyan jelek is utalhatnak, minthogy a pályaudvar tervezett, bár ideiglenesnek szánt bezárása nemsokára megtörténik. Innen pedig már csak egy lépés, hogy véglegesítsék a döntést, például konstrukciós indokokra hivatkozva.

Az még problematikusabb kérdés, hogy ilyen esetben a vonatközlekedéssel mit lehetne kezdeni? Ugyanis a Kelenföldi pályaudvar minden tekintetben alkalmatlan arra, hogy tehermentesítse a Déli pályaudvart, hiszen mind infrastrukturálisan, mind fejlettségét tekintve alkalmatlan a feladatra. Persze egy hatalmas tőkeinjekció ezen a problémán is segíthet...
A további információkat a kórház építésének ügyében kíváncsian várjuk.


 

h i r d e t é s