h i r d e t é s

A Facebook eleve olyan feltételekkel akar azonosítani, ami erre nem alkalmas?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A Facebook eleve olyan feltételekkel akar azonosítani, ami erre nem alkalmas?

2022. január 10. - 05:46

Olvasónk kálváriája a Facebook azonosítási renszerével és a magyar hatóságokkal.

Rövid előzmény: (biztos unalmas, ha nem találkozik ezzel a földi halandó).

1./2020 Mikulásakor történ – 10 éve meglevő FB profilom és a Google profilom csak akkor akart beengedni, ha valamilyen személyi azonosítóval igazolom magam. Beszkennelve az okiratot/igazolványt – elküldöm és ellenőrzi.
Nem értettem, mert az azonosítás megtörtént 2010-ben és rendben volt.
Azt külön nem értettem, hogy honnan és hogyan akarja bármilyen azonosítómat a 13 féléből ellenőrizni "hivatalosan" – mert az kizárólagosan a Kormányhivatalnál van így egybe meg.
Nos nem tettem s 72 óra múlva simán kitörölte a Facebook profilomat – a Google profilomat meghagyta, pedig annak alapján lehet azonosítani.

2/ 2020. Karácsonykor újra FB profilt létesítettem és rendben elfogadott a Google azonosításommal.
2 hét múlva, kezdődött az egész elölről – szkenneljem be valamelyik személyi azonosítómat – küldjem el – majd ellenőrzi.
Elküldtem ugyan azt – amivel a Google profilomat létesítettem - mert (gondoltam én) mással összehasonlítani nem tudja.
Nos tévedtem, mert 2 órán belül visszajött miszerint "A beküldött szem.azonosító nem egyezik a FB-nál nyilvántartottal és küldjek mást hivatalos iratot".
Erősen gondolkodtam, hogy mi az amivel nem lehet egyből visszaélni – frissen és hivatalosan készíttetett Születési anyakönyvi kivonatomat beküldtem.
Nos megint tévedtem, mert 2 órán belül visszajött miszerint "A beküldött Születési anyakönyvi kivonatnem egyezik a FB-nál nyilvántartottal és küldjek mást hivatalos iratot".
Nem küldtem és 24 órán belül törölte a profilomat – pedig a Google-profilom ott volt.

3./ 2021. február újra FB profilt létesítettem és rendben elfogadott a Google azonosításommal
2 hét múlva, kezdődött az egész elölről – szkenneljem be valamelyik személyi azonosítómat – küldjem el – majd ellenőrzi.
Ismét Erősen gondolkodtam, hogy mi az amivel nem lehet egyből visszaélni – beküldtem a honvédségi nyugállományú hivatalos igazolványomat szkennelve.
Nos ismét tévedtem, mert 2 órán belül visszajött miszerint a beküldött igazolvány nem egyezik a FB-nál nyilvántartottal.
Mentem át s veszélyesebb területre – megküldtem a Google fiók létesítésekor megadott lakcím igazolványomat,
Nos ismét tévedtem, mert 2 órán belül visszajött, miszerint a beküldött igazolvány nem egyezik a FB-nál nyilvántartottal.
Megpróbálkoztam ezután a Nyugdíjas kártyával – ugyan azzal a szöveggel nem lett elfogadva.
Megpróbálkoztam ezután a TAJ igazolással – ugyan azzal a szöveggel nem lett elfogadva.
Ezután ismét törlte a FB-profilomat – a Google megmaradt

Közben természetesen mind a Három esetben fordultam a Fogyasztóvédelemhez – nem illetékes, átteszi a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak. Megjött a válasz melynek lényege, a Facebook ellen nincs jogok bármit kérni, igényelni vagy panaszt téve kivizsgálást kezdeményezni külön hozzátéve miszerint nem muszáj a Közösségi hálót használnom.

Próbálkoztam feljelentéssel – elutasították

Nyáron létrehoztam új FB profilt és ezúttal – eddig nem volt gond.
Azonban 2021.01.04-én kezdődött újra az igazolás kérés azzal, miszerint az életkoromat akarják azonosítani, amihez elegendő lett volna a Google-fiók adatai is.

Ismét végigmentem az összes lehetséges hatóságnál és hivatalnál – míg a Nemzeti Adatvédelmi és In formációsszabadság Hatóság a "mostani panaszom" alapján vizsgálatot indított és bekérte az összes levelezést és adatot.

Időközben hasonló témában szakmai, illetve hatósági levelezést folytattam a NAIH-al.

ITT ÉS EKKOR JÖTT A MEGLEPETÉS!
Dr. Péterfalvi Attila a NAIH Elnöke tájékoztatott idézem "A hatóság felhívja a szíves figyelmét, hogy a hatósági igazolványok »egyszerű« szkennel másolata nem alkalmas személyiségi azonosításra."

AZAZ: Facebook – ha megkapná és begyűjtené az igazolványom összes adatát – az nem alkalmas Így a személyiség egyértelmű azonosítására.
Olyan, mint Heller 22-es Csapdája; ha nem küldöm meg – akkor ez az indok a törlésre, ha megküldöm akkor nem egyezik hiszen nem
alkalmas a FB-nál megkapva személyi azonosításra.
AZAZ, HA AKAR, VALAMELYIK INDOKKAL SIMÁN ISMÉT TÖRÖL.
Szortíroz és ellenőriz és valamilyen szempont alapján, HA AKAR AKKOR ENGEDI A FB TAGSÁGOT, HA AKARJA AKKOR NEM ENGEDI A FB TAGSÁGOT.
Ismételten elindítottam NAIH panaszt a többi hatsóság érdemben ugyan úgy elutasított.
A NAIH A HATÓSÁGI ELJÁRÁST MEGINDIÍTOTTA ÉS PRÓBÁLJA FELDOLGOZNI AZOKAT.

Nos én megpróbálom kivárni, mit az Adatvédelmi hatóság elindított ma.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s